ep angel munoz del comit dempresa de tmb el treballador malalt antonio i ladvocat del collectiu
Ángel Muñoz del comitè d'empresa de TMB, el treballador malalt Antonio i l'advocat del Col·lectiu Ronda Ángel MuñozEUROPA PRESS

Antonio, malalt de càncer de pulmó, va treballar durant 32 anys als túnels del suburbà

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut per primera vegada la incapacitat permanent derivada de contingència professional per exposició a l'amiant a un treballador jubilat del Metro de Barcelona.

Ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa el treballador malalt, Antonio; l'advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés, i el membre del comitè d'empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Ángel Muñoz.

L'afectat, que va prestar servei per al Metro de Barcelona entre 1975 i 2011, està malalt de càncer de pulmó i l'INSS li ha aprovat la pensió d'incapacitat permanent en grau d'absoluta per a qualsevol mena de treball.

És la primera resolució de l'INSS que estableix com a origen de la situació d'incapacitat permanent d'un treballador del Metro de Barcelona la presència d'amiant en el suburbà.

Antonio ha explicat que va treballar durant 32 anys als túnels del Metro de Barcelona i que ni a ell ni als seus companys els van donar proteccions per col·locar plaques d'uralita: "Es veu que valia diners i l'empresa no volia reconèixer que el túnel estava brut".

Les plaques d'uralita que van haver de col·locar als túnels del suburbà van servir per aïllar els estacionadors, espais que s'utilitzen per apartar els trens i reparar-los quan s'avarien durant el dia.

Antonio ha exposat que col·locar les plaques d'uralita als estacionadors implicava trepar-les, cosa que va crear pols que ell i els seus companys van respirar i van tocar amb les mans, i ha indicat que alguns ells han tingut "mala sort" com ell i han emmalaltit, mentre que a d'altres els ha anat millor i no els ha passat res.

"AJUDAR ALTRES COMPANYS"

"Estic aquí per veure si puc ajudar altres companys" i sàpiguen que van ser exposats a l'amiant i els riscos que comporta, ha dit Antonio, i ha assegurat que ni ell ni els seus companys sabien que la uralita era tan dolenta quan treballaven amb ella, però que l'empresa sí que n'era conscient.

A Antonio li van detectar una taca al pulmó i li van diagnosticar càncer de pulmó: "La meva odissea és anar cada 15 dies a l'hospital a fer tractaments. I aquí estem".

"L'AMIANT NO PERDONA"

L'advocat del Col·lectiu Ronda, que coordina l'equip legal que està assessorant la plantilla de TMB per la presència d'amiant a les instal·lacions i combois del suburbà, ha sostingut que fa deu mesos van advertir dels riscos que van existir i existeixen per als treballadors del metro de Barcelona, i que ara ja hi ha deu expedients administratius per a vuit treballadors que han estat exposats a l'amiant: "El que dèiem s'està complint".

Cortès ha assegurat que d'aquí a deu mesos no seran deu expedients sinó que poden arribar a ser 20 els casos que derivin de treballadors del Metro de Barcelona malalts.

Cortès ha indicat que els processos judicials d'aquests expedients seran "lents i difícils" i que potser no els guanyen tots, però que la realitat s'acabarà imposant a la llarga, i ha remarcat que la resolució en el cas d'Antonio estableix que va treballar amb amiant i que pateix una de les malalties reconegudes com a malaltia professional causada per aquest material.

L'advocat ha detallat que els vuit expedients oberts es desglossen amb el d'Antonio, amb incapacitat permanent per càncer de pulmó; els de quatre treballadors del Metro de Barcelona que van morir, tres per càncers de pulmó i un de pleura, i que denunciaran les seves vídues; un altre treballador amb càncer de pulmó, cas que està en fase de recurs, i dos malalts per asbestosis, un dels quals és un treballador en actiu que es troba de baixa mèdica.

Cortès ha assenyalat que el reconeixement de la Seguretat Social de la incapacitat permanent per a Antonio "segurament causarà un precedent", però que dependrà que l'Administració sigui coherent i ha assenyalat que, a més, cada cas és diferent.

Així mateix, ha remarcat que els expedients mostren que la presència de l'amiant a les instal·lacions del Metro de Barcelona no va afectar només els mecànics sinó també a aquells que feien el manteniment de les vies, en què van quedar residus d'uralita: "Se'ns està obrint el nombre de persones afectades".

DESCONEIXEMENT

Muñoz, membre del comitè d'empresa de TMB, ha avisat del desconeixement de la presència d'amiant per part de treballadors i jubilats del Metro de Barcelona i les malalties que comporta, i ha fet una crida a ells i als seus familiars.

Els ha dit que es posin en contacte amb els sindicats per demanar informació si creuen que han pogut tenir alguna afectació derivada de l'exposició a aquest material, com a càncer de pulmó, de pleura o asbestosis, i ha criticat que l'empresa no reconegui "exactament" que han estat exposats a l'amiant, a més d'assenyalar que queden 300 tones d'amiant per retirar de les instal·lacions del Metro de Barcelona.

contador