ep andorravella andorra
Andorra la Vella (Andorra).EUROPA PRESS - Archivo

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 25 (EUROPA PRESS)

La pressió fiscal a Andorra el 2018 es va incrementar 0,5 punts percentuals, passant del 24,5% al 25%, ha informat el Departament d'Estadística en un comunicat.

Els impostos sobre producció i les importacions van disminuir un 1,3%, mentre que els impostos sobre la renda i el patrimoni van créixer un 21,1%, i les cotitzacions socials ho van fer un 5,6%.

Els percentatges de pressió fiscal s'han realitzat a partir de l'estimació del PIB nominal del 2018 (2.742,04 milions d'euros) i dels ingressos tributaris (685,68 milions), tots dos valors a l'alça i que motiven l'increment fins a arribar al 25%, justifica Estadística.

La distribució de la pressió pels diferents impostos del país està liderada per la imposició indirecta amb un 11,1% del total, encara que va disminuir tres punts percentuals en comparació de l'any anterior.

En canvi, la imposició directa va passar del 3,8% del total al 4,3%, per l'increment notori dels impostos sobre la renda.

Finalment, les cotitzacions socials, que aporten 9,6 punts al 25%, pràcticament es van mantenir: van créixer un 0,3%.

La pressió fiscal està creixent durant els darrers anys a Andorra com a conseqüència del desplegament del nou marc impositiu, amb la introducció d'un conjunt de figures fiscals directes inexistents fins avui, i que va culminar amb la implantació de l'IRPF el 2015.

EL 25%, UN LÍMIT PERILLÓS, SEGONS CEA

El passat mes de març la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va alertar d'aquest creixement progressiu de la pressió fiscal i va situar precisament en el 25% el límit màxim en què Andorra perdrà competitivitat.

Els baixos impostos són un valor per captar inversió estrangera que es podria veure truncat si continuen pujant els impostos, defensa la CEA.

contador