ep entrada de una oficina de empleo de madrid espana a 10 de febrero de 2020
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Fins que no finalitzin les restriccions dels moviments i l'activitat econòmica, l'ocupació continuarà contraient-se; en conseqüència, l'afiliació tornarà a caure amb força a l'abril, en línia amb el que es va observar durant la segona meitat de març, segons les previsions de Asempleo.

Assenyalen també que la destrucció d'ocupació a l'abril la lideraran tots aquells sectors no essencials afectats pel RDL del 29 de març. Mentrestant, creuen que caldrà esperar fins a juny per observar creixements de l'afiliació, si bé aquests seran moderats. I això es deu al fet que, suposant que les mesures restrictives finalitzaran a mitjan maig, el mercat laboral s'estabilitzarà durant aquest mes, a mesura que l'activitat econòmica reprengui progressivament el seu ritme habitual, esperen.

Caldrà esperar fins al juny per a poder observar creixements de l'afiliació, si bé aquests seran moderats

El pitjor de les xifres conegudes fins ara "és que encara no donen tota la mesura de la intensa destrucció d'ocupació que sofrirà l'economia a conseqüència de la hibernació que requereix la resposta sanitària a la pandèmia. La rapidesa amb la qual en tan sols quinze dies s'ha desplomat el nombre d'afiliats a la Seguretat Social torna a testimoniar la fragilitat d'una part de l'ocupació i l'extrema sensibilitat a les pertorbacions que es produeixen en el normal funcionament de l'activitat", opinen.

Afegeixen que, "amb la informació disponible, que apunta a un manteniment de condicions restrictives sobre la llibertat de circulació i impediments greus tant a l'oferta com a la demanda, l'abril no serà millor. Si se sumen a les dades d'afiliats els de treballadors afectats pels ERTO, l'impacte total de la fase més aguda d'aquesta crisi podria superar els tres milions de treballadors".

Al març, els registres d'afiliació a la Seguretat Social van reflectir les pitjors dades de la sèrie històrica, amb un descens de 234.000 afiliats de mitjana mensual i de gairebé 900.000 afiliats entre el dia 12 i 31 del mes. L'atur registrat també va pujar amb força al març (+302.000 efectius) i va tornar a superar la barrera dels 3,5 milions.

De cara als resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de 2020, consideren que "no reflectirà tot l'impacte del Covid-19, atès que la crisi sanitària només afecta un de cada sis dies analitzats en aquesta enquesta i, per tant, s'espera que l'ocupació creixi fins als 19,8 milions de persones i la taxa d'atur se situï en un 14,2% (+0,4 respecte al quart trimestre de 2019).

Noticias relacionadas

contador