ep teresa jord consellerala generalitat
Teresa Jordà, consellera de la Generalitat.EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual li demana ampliar el contingent per a la retirada extraordinària de taronges i petits cítrics per a la seva transformació en sucs i posterior distribució gratuïta entre persones desfavorides.

En la carta, consultada per Europa Press, la consellera indica que la mesura només inclou actualment les organitzacions de productors (OP), i considera important ampliar el contingent a aquells productors que comercialitzen fora d'OP i que així ho sol·licitin.

Jordà lamenta que el mercat citrícola estigui patint els efectes de l'acord de lliure comerç entre la UE i la comunitat d'estats de l'Àfrica meridional.

I és que Catalunya disposa d'unes 9.000 hectàrees de cítrics al sud de la comunitat, i les dades del 2018 indiquen un augment en un any de prop del doble de tones importades d'altres països.

"Em dirigeixo a vostè per sol·licitar-li que extremi la vigilància de la situació i impulsi les mesures acordades fa tres anys pel Senat. El conjunt de les forces polítiques es van comprometre a oferir solucions si es produïa una situació de crisi com la que vivim actualment", ha asseverat.

Així mateix, l'insta a considerar sol·licitar la clàusula de salvaguarda per evitar l'impacte a la baixa sobre els preus del producte local, si les mesures de l'acord ho permeten.

"També era un compromís consensuat obtenir totes les dades possibles derivats de l'acord comercial. És necessari reforçar el control i la vigilància dels productes amb informes d'avaluació per conèixer l'impacte econòmic i mediambiental de l'acord", afegeix Jordà.

Per tractar aquesta situació, la consellera ha sol·licitat a Planas una reunió, en la qual també vol abordar altres qüestions i aprofitar la seva visita a Barcelona l'11 de febrer.

contador