MADRID, 18 (Portaltic/EP)

Durant els mesos d'estiu, els incendis forestals són freqüents a tota la península Ibèrica. A Espanya, de mitjana, durant els darrers deu anys s'han cremat anualment 28.000 hectàrees, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Però la tecnologia pot jugar un paper clau per millorar la resposta i gestió dels incendis.

A Espanya entre l'1 de gener i el passat 16 de juny, s'han produït un total de 6.220 incendis forestals, gairebé 4.000 més que el 2018, segons les dades governamentals. Durant aquest any ja s'han cremat gairebé 40.000 hectàrees, un terç més que la mitjana des del 2009.

A nivell europeu, el juny del 2019 ha estat el mes de juny més calorós des que es tenen registres. Una situació que facilita l'aparició i propagació d'incendis, com assenyalen des d'IBM en un comunicat.

Per detectar i combatre els incendis, l'empresa portuguesa Compta ha incorporat Watson, la intel·ligència artificial d'IBM, a la seva solució Bee2FireDetection. Aquesta eina pot calcular la probabilitat que es produeixi un incendi, abans que s'arribi a produir.

Bee2FireDetection fa servir intel·ligència artificial, espectròmetres, diferents càmeres digitals de videovigilancia i termografia (una tècnica que permet analitzar temperatures a distància) per detectar incendis forestals a distàncies de fins a 15 quilòmetres sense interrupció, els 365 dies a l'any.

Les imatges recopilades s'analitzen amb IBM Watson Visual Recognition, que fa servir diferents algoritmes d'aprenentatge profund per permetre que el sistema pugui detectar qualsevol indici d'incendi, com podria ser una columna de fum, un augment de temperatura o un canvi de llum, i donar l'alerta, pràcticament a temps real.

Aquest sistema també pot calcular el nivell de risc d'incendi, en combinar Watson amb una sèrie de dades meteorològiques i ambientals del terreny, com la humitat relativa, la direcció del vent o la temperatura. Tota aquesta informació s'obté d'estacions meteorològiques locals i dades de The Weather Company d'IBM.

contador