grupo-trabajadores-industriales-refineria
Getty Images

L'Índex de Preus Industrials (IPRI) va frenar el desembre el creixement. En taxa interanual, la dada va baixar fins al 14,7%, mentre que, en comparació amb el mes anterior, va recular un 1,7%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que atribueix aquesta moderació als menors costos energètics.

Així, per destinació econòmica dels béns, el sector industrial que ha tingut influència negativa en l'evolució de la taxa anual de l'IPRI general és l'energia, amb una taxa del 22,8%, gairebé 15 punts per sota de novembre, causada pel descens dels preus de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, que van augmentar el mateix mes del 2021 i, en menor mesura, del refinament de petroli, els preus dels quals baixen més del que ho van fer el desembre del 2021.

Cal ressenyar, encara que en sentit contrari, l'increment dels preus de la producció de gas; distribució per canonada de combustibles gasosos, enfront del descens registrat un any abans.

També han contribuït al descens els béns intermedis, que en disminueixen la variació més de dos punts i mig, fins al 10,6%. Aquest comportament es deu al fet que els preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries i la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges baixen aquest mes mentre que van pujar mes del 2021.

Per la seva banda, entre els sectors industrials amb influència positiva destaquen els béns de consum no durador, la variació dels quals se situa al 14,6%, una dècima per sobre de la del mes anterior, conseqüència de l'increment dels preus de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals, més gran que el de desembre de 2021.

Per CA, la taxa anual de l'IPRI disminueix al desembre a totes. Els descensos més importants es produeixen a les Balears, les Canàries i el Principat d'Astúries, les taxes de les quals baixen 11,9, 11,4 i 10,3 punts, respectivament. Per la seva banda, La Rioja, Catalunya i Comunitat Foral de Navarra són les comunitats on menys disminueix la taxa anual, amb baixades d'1,5 a la primera i de 3 punts a les dues últimes.

Noticias relacionadas

contador