BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

L'obertura de grans supermercats en ciutats espanyoles d'al voltant de 10.000 habitants suposa el tancament de fins al 30% dels petits establiments del centre en els quatre anys posteriors, segons un estudi fet per l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) i impulsat per RecerCaixa.

Això es tradueix que baixen la persiana una mitjana d'entre 15 i 20 petits comerços d'alimentació, tot i que la majoria de locals --entre 10 i 15-- tornen a ser ocupats per negocis d'altres sectors, indica el document.

L'estudi ha analitzat casos registrats entre 2003 i 2011 i també indica la tendència al desplaçament de l'activitat comercial cap a la perifèria de les ciutats, ja que, dels 317 supermercats oberts en el període, 229 es van situar en la perifèria, mentre que només 88 ho van fer al centre del municipi.

Respecte a les petites botigues d'alimentació que desapareixen després d'aquestes obertures, el 60% passen a ser establiments amb productes de la llar com mobles, electrodomèstics i tèxtil, mentre que el 40% restant queda molt diversificat entre negocis com estancs, quioscos, perfumeries, joieries i floristeries, entre d'altres.

LA MARCA BLANCA NO AFECTA

L'estudi també conclou que els supermercats convencionals són els que provoquen més tancaments sobre les petites botigues d'alimentació del centre de les ciutats, mentre que les grans superfícies que venen marques pròpies i blanques tenen un efecte nul en el cessament d'activitat.

La investigadora de l'IEB María Sánchez-Vidal ho atribueix que els consumidors estan acostumats a comprar uns determinats productes i marques i no és fàcil canviar els seus hàbits, de manera que els supermercats convencionals ofereixen la comoditat de reunir en un mateix local productes similars als quals venen els petits establiments.

contador