MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

La inversió acumulada a Espanya per part de fons sobirans ha superat per primera vegada els 40.000 milions d'euros fins a mitjan 2018, segons l'informe "Sovereign Wealth Funds 2018" elaborat per IE University i ICEX-Invest in Spain.

L'estudi, que s'ha presentat aquest dijous a Londres, constata que els fons sobirans van continuar augmentant la seva participació en empreses i actius espanyols durant el 2017 i la primera meitat del 2018, en augmentar la seva inversió en 1.200 milions d'euros.

"Per segon any consecutiu aquestes inversions superen els mil milions d'euros, i demostren l'alt interès d'aquests inversors per l'economia espanyola", va subratllar la directora executiva d'ICEX-Invest in Spain, María Jesús Fernández.

A nivell global, l'anàlisi revela l'existència de 91 fons sobirans en funcionament, els actius del qual van assolir un valor agregat de 8 bilions de dòlars (7 bilions d'euros).

El 2018, els fons sobirans van protagonitzar inversions valorades en 80.000 milions de dòlars (70.195 milions d'euros), un 2% de l'import total de les fusions i adquisicions globals.

El sector que va registrar un nombre més gran d'operacions durant el passat any va ser el tecnològic, recull l'informe, i destaca el rècord històric d'operacions el 2018 per part de 'sovereign venture funds', és a dir, fons sobirans que inverteixen com a fons de venture capital i amb fons de venture capital.

Referent a això, els fons sobirans van participar en 77 rondes de finançament d'enfocament tecnològic, més d'una operació per setmana, i van invertir sobretot als Estats Units i a la Xina, però també a l'Índia, al Regne Unit i a Singapur.

Per sectors, les empreses de biotech, fintech, mobilitat, intel·ligència artificial, ciberseguretat i cloud computing van ser les que més inversió sobirana van atreure.

CLASSIFICACIÓ

Així mateix, l'informe classifica aquests vehicles d'inversió en funció del volum d'actius que gestionen, i col·loca en primera posició el fons de pensions de Noruega, amb una mica més d'un bilió de dòlars (877.514 milions d'euros).

A continuació, els fons sobirans més grans serien el China Investment Corporation (CIC), amb 940.000 milions de dòlars (824.750 milions d'euros) i l'Abu Dhabi Investment Authority, amb 828.000 milions de dòlars (726.482 milions d'euros).

Per volum d'activitat, durant el període analitzat els fons de Singapur Temasek Holdings i GIC van ser els més actius, amb 127 i 77 operacions, respectivament, mentre que el fons dels Emirats Àrabs Units Mubadala va protagonitzar un total de 18 transaccions.

contador