MADRID, 18 (Portaltic/EP)

Els ciberatacs de Business Email Compromise (BEC) van causar el 2018 pèrdues de gairebé 1.300 milions de dòlars per a les empreses de tot el món, i han crescut un 58 per cent en els primers sis mesos d'aquest any.

Els atacs de BEC tenen com a objectiu segrestar i controlar comptes empresarials per redireccionar transaccions financeres. Aquesta tècnica fa que les bandes criminals guanyin milions al mes, alhora que copegen els guanys i la reputació de les empreses atacades, tal com ha advertit la companyia de ciberseguretat Trend Micro, que juntament amb la INTERPOL ha iniciat una campanya de sensibilització sobre el BEC per 59 països del món.

Els atacs BEC recollits el 2018 han causat pèrdues de gairebé 1.300 milions de dòlars (1.169 milions d'euros al canvi) en diferents empreses globals. Això suposa gairebé la meitat de les pèrdues totals per ciberdelictes, segons les dades del FBI.

En l'estudi realitzat s'ha detectat un augment del 58 per cent dels intents d'atacs de l'anomenada 'estafa del cap' en els primers sis mesos del 2019. Entre les empreses afectades hi ha Facebook, amb 99 milions de dòlars, i Google, amb 23 milions de dòlars.

Les bandes de BEC cada vegada fan servir tècniques més professionalitzades, com ara anar acumulant bases de dades de les empreses a través de serveis comercials. Les bandes van comptabilitzar més de 300 milions de dòlars al mes en 2018 per aquest tipus de delictes només als Estats Units, segons el Departament del Tresor d'aquest país.

Uns 281 sospitosos de BEC han estat arrestats recentment en una campanya de repressió global, com recull el Departament de Justícia dels Estats Units.

Amb motiu d'aquests atacs la companyia de cibeseguretat Trend Micro ha desenvolupat una sèrie de capes per ajudar a defensar l'empreses dels atacs de BEC. A través de la funció 'Writing Style DNA' (ADN de l'estil d'escriptura), l'ordinador aprèn les característiques i estils d'escriptura dels directius de l'empresa i fa sonar l'alarma si detecta un correu electrònic que es desvia de la normalitat.

contador