ep el president de la cambra de comer de barcelona joan canadell el director del gabinet destudis
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, el director del Gabinet d'Estudis Joan Ramon RoviraEUROPA PRESS

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

Les rescissions de contractes laborals associades a expedients de regulació d'ocupació (ERO) han afectat un total de 3.293 treballadors a Catalunya fins l'agost, un 38,9% més en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Així s'extreu de les dades que ha proporcionat el Gabinet d'Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i que ha presentat aquest dimecres en roda de premsa el seu president, Joan Canadell, i el director del Gabinet, Joan Ramon Rovira.

La cambra ha posat de manifest que durant el període expansiu comprès entre els anys 2000 i 2007, els treballadors afectats per rescissions de contractes derivats de l'ERO en la indústria va representar una mitjana anual de 5.472 persones, molt per sobre de les 1.931 del període de recuperació 2014-2018.

No obstant això, en el cas dels serveis, la mitjana anual d'acomiadaments es va situar en els 2.240 treballadors en el període 2000-2007 i va créixer fins als 3.942 entre els anys 2014 i 2018.

CAUSES

A més, en el període expansiu 2000-2007 una part important dels acomiadaments per ERO va estar motivada per factors estructurals associats a la deslocalització de les activitats productives, especialment en els subsectors industrials del tèxtil, material elèctric, automoció i equipaments mecànics.

Per la seva banda, en el període 2014-2019 els factors estructurals associats amb la deslocalització tenen un impacte inferior i predominen els acomiadaments associats amb el cicle i problemes sectorials concrets, principalment en el sector bancari i l'automoció.

Canadell ha apostat per potenciar la innovació, la internacionalització i per adaptar la formació a les exigències dels llocs de treball que requereix el mercat, perquè ha afirmat que "en general, les empreses no troben personal qualificat i moltes no creixen per això".

contador