European Central Bank, ECB, euro, eurozone, single currency

El sentiment econòmic de la zona euro es deteriora per sorpresa al maig. Segons les dades de la Comissió Europea, l'Indicador de Sentiment Econòmic (ESI) va caure 2,5 punts, fins a situar-se a 96,5. La xifra es col·loca per sota de les previsions i suposa el nivell més baix des del novembre del 2022.

Per la seva banda, a tota la Unió Europea (UE), el sentiment econòmic va caure a 95,1 punts. Entre les economies europees més importants, l'índex es va deteriorar a Espanya (-3), Alemanya (-2,9), Itàlia (-2,3) i els Països Baixos (-1,5), mentre que va millorar a Polònia (+1,9) i França (+1,5).

Pel que fa a l'indicador d'expectatives d'ocupació, va passar de 107,5 a 104,7, mentre que el d'incertesa econòmica va passar de 22,2 a 21,8. La confiança de la indústria de la zona de l'euro va baixar de -2,8 a -5,2 i la confiança en els serveis, de 9,9 a 7.

Per contra, millora, encara que molt lleument, la confiança del consumidor fins al millor resultat des del febrer del 2022. Al maig, a la zona euro, passa de -17,5 d'abril a -17,4 punts.

"L'impuls econòmic es va suavitzar a mitjans del segon trimestre, d'acord amb l'evidència d'altres dades d'enquestes", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

A més, les expectatives d'inflació encara es van moderar més. L'índex d'expectatives de preus al productor va caure a 6,6 des d'11,6 a l'abril, mentre que les expectatives de preus al consumidor van caure a 12,2 des de 15 del mes passat. "En general, aquestes dades són consistents amb la renovació a les enquestes nacionals i els PMI, cosa que indica que els riscos per al creixement estan començant a inclinar-se a la baixa", afegeixen.

Oxford Economics apunta que l'enquesta de sentiment econòmic mostra "un debilitament de l'activitat sorprenentment resistent dels darrers dos trimestres", indicant "un augment dels obstacles per al creixement al segon trimestre, ja que les condicions financeres més estrictes i el debilitament de la demanda passen factura".

Noticias relacionadas

contador