le-secteur-manufacturier-reste-en-contraction

El brot del Covid-19 va afectar el sector manufacturer espanyol al març, un mes en què va registrar una forta contracció a mesura que la pandèmia mundial ha anat afectant la producció i al cessament d'activitat després del decret d'estat d'alarma. A més, la confiança sobre el futur va caure fins al seu nivell més baix mai vist, segons les dades de l'índex PMI publicat aquest dimecres.

En concret, l'índex del sector manufacturer espanyol, elaborat per la consultora Markit, va caure fins al seu nivell més baix de gairebé set anys al març, situant-se a 45,7, molt per sota del nivell 50,4 registrat al febrer, assenyalant una forta deterioració de les condicions operatives.

La pandèmia del Covid-19 i el conseqüent cessament d'activitat a Espanya van afectar intensament la producció i a les noves comandes al març. La producció va caure al ritme més fort des de juny de 2012, mentre que les noves comandes van disminuir al ritme més intens de noranta-dos mesos. Com que molts països veïns s'enfronten a condicions similars a Espanya en termes de restriccions, les vendes d'exportació van caure bruscament i al ritme més fort des d'abril de 2009.

Les empreses van assenyalar una considerable incertesa i la confiança sobre el futur es va desplomar al nivell més baix en la història

Els sectors de béns de consum i de béns de capital van ser els més afectats aquest mes, i tots dos van registrar una marcada deterioració de les condicions operatives. La disminució observada per parts dels productors de béns de capital va ser especialment forta.

Enmig d'aquestes condicions desafiadores, els fabricants van optar per reduir notablement les seves activitats de compra i les últimes dades mostren el major descens en gairebé set anys. En conseqüència, els inventaris es van reduir marcadament. Els fabricants es van enfrontar a considerables dificultats per a obtenir inputs nous al març. Les pertorbacions generalitzades a les cadenes de subministrament mundials a causa de la pandèmia van fer que els terminis mitjans de lliurament dels inputs es deterioressin a un ritme mai vist en més de vint-i-dos anys de recopilació de dades.

Per part seva, les pressions deflacionistes van ser evidents a l'últim període de l'enquesta i les empreses van observar caigudes tant dels preus de compra com dels preus de venda. Les empreses enquestades van informar que les matèries primeres i alguns inputs com ara l'acer es van reduir de preu. També van esmentar preus més barats de les energies que al seu torn van ajudar a reduir els costos generals dels inputs. Enfrontats amb reduccions considerables de la demanda i una intensificació de les pressions competitives, els fabricants van poder en general repercutir la disminució dels seus costos als seus clients, subratllat per la caiguda més marcada dels preus cobrats en vuit mesos.

De cara als pròxims dotze mesos, les empreses van assenyalar una considerable incertesa respecte als efectes que brot del Covid-19 tindrà en l'activitat econòmica, tant a curt com a llarg termini. Com era d'esperar, la confiança sobre el futur es va desplomar al març fins a arribar al seu nivell més baix en la història de la sèrie, que va començar al juliol de 2012.

Des de Markit destaquen el "caràcter singular de la recessió", ja que "tant l'oferta com la demanda se n'estan ressentint clarament". "Si bé les dades més recents ja apunten a una reducció notable de la producció, d'acord amb les dades oficials respecte a una disminució de la producció manufacturera de més del 7% interanual, és probable que la magnitud general i la durada de la recessió es determinin en funció de la velocitat (encara desconeguda) amb la qual la pandèmia pugui ser controlada".

Noticias relacionadas

contador