ep ana botin andrea orcel i alvarez
Ana Botín, Andrea Orcel i ÁlvarezBANCO SANTANDER - Archivo

José Antonio Álvarez, actual CEO, es mantindrà en el càrrec

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

El consell d'administració de Banc Santander ha decidit no seguir endavant amb el nomenament d'Andrea Orcel com a conseller delegat, en considerar inassumible haver de fer front íntegrament al bonus en diferit que s'havia compromès a abonar-li UBS quan va ser 'fitxat' per l'entitat càntabra.

En concret, segons ha informat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), "la decisió adoptada és conseqüència de la modificació, després de les negociacions mantingudes, de les bases sobre les quals el consell va adoptar la decisió de designar el senyor Orcel i la impossibilitat que els costos de compensar-lo per les seves remuneracions passades excedissin els tinguts en compte en acordar el nomenament".

D'aquesta manera, José Antonio Álvarez, actual conseller delegat de Banc Santander i que anava a assumir la presidència executiva de Santander Espanya i la vicepresidència de Santander quan es materialitzés l'arribada d'Orcel, es mantindrà en el seu actual càrrec, a més d'assumir el de vicepresident del consell. Queda sense efecte la seva designació com a president de Santander Espanya.

Al seu costat, Rodrigo Echenique es mantindrà com a president de Santander Espanya mentre que l'entitat troba el relleu adequat per a aquest perfil, pel qual ha obert un procés de selecció, i manté la condició de vicepresident del consell.

Després d'aquests acords, els vicepresidents del banc seran Bruce Carnegie Brown, Rodrigo Echenique i José Antonio Álvarez.

El bonus en diferit reportat per Orcel i acordat amb UBS ronda els 50 milions d'euros, segons es desprèn de les dades de l'informe anual de l'entitat helvètica consultats per Europa Press. Finalment, Santander i UBS no han arribat a un acord per repartir-se el cost d'aquests emoluents.

Banc Santander va comunicar el nomenament d'Andrea Orcel com a nou conseller de l'entitat el passat 25 de setembre, la qual cosa va suposar una autèntica convulsió en el sector, en tractar-se del primer CEO de l'entitat amb perfil internacional, la qual cosa va deslligar les especulacions sobre un canvi de rumb en l'estratègia del gegant financer espanyol i de la zona euro.

A causa de les seves obligacions amb UBS Group, Orcel no podia assumir el càrrec fins al març del 2019, perquè una clàusula li exigia un preavís de sis mesos abans de treballar en una altra entitat financera.

La intenció del grup era que José Antonio Álvarez es mantingués en el càrrec de conseller delegat fins que es complissin aquestes condicions i Orcel el substituís.

Seria llavors quan Álvarez assumiria el càrrec de president executiu de Santander Espanya i vicepresident de Banc Santander, en substitució de Rodrigo Echenique, que cessaria com vicepresident i mantindria el seu càrrec com a conseller no executiu.

No obstant això, el grup ha comunicat aquest dimarts a la CNMV que no continuarà amb el nomenament d'Orcel i que, per tant, Álvarez mantindrà la seva posició de conseller delegat de l'entitat presidida per Ana Botín.

contador