ep mnegues duna mquina expenedoracarburantuna gasolineramadrid
Mànegues d'una màquina expenedora de carburant en una gasolinera de Madrid.Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

El preu de la gasolina i del gasoil ha encadenat la tercera setmana consecutiva de pujades i consolida una nova tendència alcista que se situa a màxims en el que va d'estiu.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 0,76%, després de situar-se en els 1,321 euros, mentre que el preu mitjà del litre de gasoil ha pujat aquesta setmana un 0,41%, en situar-se en els 1,21 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea consultat per Europa Press.

Tots dos carburants consoliden així la tendència alcista en la qual van entrar a finals del passat mes de juny i que els ha portat a sumar en el que va d'estiu un augment rere l'altre.

En el que va d'any 2019, el preu del litre de gasolina acumula un encariment del 12%, mentre que el litre de gasoil és un 7% més car.

Amb aquest nivell de preus, omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa actualment 72,65 euros, 7,8 euros més car que a començaments d'any, mentre que en el cas del gasoil ascendeix a 66,55 euros, 4,45 euros més car que a començaments de gener.

EL BARRIL DE CRU.

L'increment que s'ha registrat en els preus dels carburants ve acompanyat del repunt aquestes darreres setmanes en el preu del petroli, especialment la setmana passada.

El barril de cru Brent, de referència a Europa, ha cotitzat aquest dijous a 63,57 dòlars, mentre que el Texas americà s'ha intercanviat a 56,62 dòlars.

La gasolina continua sent més barata a Espanya que en la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic del litre s'ha contingut i fins i tot ha baixat. Així, el combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,446 euros i 1,495 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,329 euros a la UE i 1,328 euros a l'eurozona.

El nivell inferior de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als impostos i als gravàmens al biodiésel, continua comptant amb una pressió fiscal inferior, en general, que la mitjana comunitària.

contador