crude oil

El petroli torna a viure una jornada de pujades, i el Brent, de referència a Europa, ja acumula un rebot del 24% des de dimecres de la setmana passada, en què va caure per sota de 29 dòlars, mínims de 12 anys. El ral·li es produeix davant l'esperança que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres productors com Rússia puguin celebrar una reunió al febrer per acordar una disminució de l'oferta.

Aquest divendres, cap a les 17.25 hores, el barril de Brent puja un 2,27%, fins a 35,6 dòlars, i torna a distanciar-se del West Texas, de referència als Estats Units, que puja un 0,9%, fins a 33,5 dòlars. En tots dos casos, la matèria primera va camí de tancar la seva segona setmana consecutiva d'alces.

L'any havia començat amb l'imminent aixecament de sancions a l’Iran, que van signar el 16 de gener els Estats Units i la Unió Europea i que va posar fi a tres anys d'embargament del petroli iranià. L'Executiu persa té previst augmentar immediatament les seves exportacions en 500.000 barrils diaris, la qual cosa agreujaria l’excés d'oferta que va enfonsar els preus un 60% el 2015 i que l'Agència Internacional d'Energia (EIA, per les sigles en anglès) va xifrar en 1,6 milions de barrils diaris de mitjana per als sis primers mesos d'aquest any.

contador