petroleo, canarias

Els futurs del petroli es mouen en un interval estret aquest divendres per concloure una setmana amb forts moviments, marcats, al començament, pels atemptats de París i l'augment de risc geopolític amb els bombardejos a Síria. No obstant això, els inversors han tornat a centrar-se en l'excés d'oferta al mercat.

Aquest divendres, cap a les 16.40 hores, els futurs del petroli West Texas, que s'utilitza com a referència als Estats Units, cauen un 1%, fins a 40,13 dòlars, al mercat de matèries primeres de Nova York (Nymex). Per contra, els futurs del Brent pugen un 0,36%, fins a 44,33 dòlars.

La jornada contrasta amb el que ha estat la setmana. Els inversors es prenen un respir i el cru es mou en un interval estret després d'una setmana de fortes fluctuacions. La jornada de dilluns va començar amb la notícia que el petroli que exporta l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) havia caigut per sota dels 40 dòlars el barril per primera vegada des del 2009.

No obstant això, dilluns va parlar el president de França, François Hollande, i va assegurar que el país està en guerra i que intensificarà els atacs contra Estat Islàmic amb bombardejos a Síria. Els inversors van considerar que això suposava una escalada del risc geopolític i els futurs del cru es van disparar un 3%.

EXCÉS D'OFERTA

Però al llarg de la setmana els guanys s'han esborrat. L'excés d'oferta al mercat, impulsat per l'estratègia de l'Aràbia Saudita al capdavant de l'OPEP per guanyar quota de mercat a escala mundial continua marcant la pauta del cru al mercat de matèries primeres.

«L’Aràbia Saudita ha estat forçant els preus del petroli mitjançant l'augment de la producció en un mercat saturat, i també s'ha afanyat a emetre deute al mercat local per cobrir un dèficit pressupostari que s'eleva. El Govern pot mantenir aquesta doble estratègia d'inundar el mercat amb més petroli i continuar el drenatge de les reserves de divises?», es pregunten els analistes de Bank of America Merrill Lynch.

«En la nostra opinió, és poc probable que els líders saudites vulguin exacerbar el drenatge de reserves i empènyer els preus del Brent per sota dels 40 dòlars per barril», prediuen els analistes.

contador