ep atur aturats treball inem seguretat social
EUROPA PRESS - Archivo

L'atur va pujar en 55.000 persones durant el segon trimestre de l'any, la qual cosa suposa un 1,6% més que al trimestre anterior, i l'ocupació va disminuir en 1.074.000 llocs de treball (-5,4%), acusant així l'impacte de la crisi sanitària i de l'estat d'alarma, que va afectar pràcticament tot el període d'abril-juny.

La dada d'atur registrat durant aquests tres mesos és el pitjor d'un segon trimestre des de 2012, quan la desocupació va pujar en 63.100 persones, mentre que el descens de l'ocupació ha superat tots els registres de la crisi de 2008.

En acabar juny, el nombre total d'aturats es va situar en 3.368.000, i el número d'ocupats, en 18.607.200 persones, en tant que la taxa d'atur va escalar nou dècimes, fins al 15,3%, ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que destaca que l'EPA del segon trimestre continua reflectint la situació creada per la pandèmia del coronavirus.

Estadística recorda que aquest més d'un milió d'ocupacions perdudes entre abril i juny no s'inclou els afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs) de suspensió de contracte, ja que la metodologia EPA els considera ocupats mentre aquesta suspensió sigui inferior a tres mesos.

En canvi, assenyala l'INE, la suspensió o la reducció de jornada dels treballadors afectats per un ERTO, juntament amb la influència d'altres tipus d'absències al treball, sí que han quedat reflectides en les hores efectives de treball, que han disminuït un 22,5% respecte al primer trimestre de l'any.

Amb això, el número d'ocupats que efectivament va treballar entre els mesos d'abril i juny va ser de 13.901.000 persones, l'equivalent a poc més d'un terç de la població de 16 i més anys.

Quant a l'augment de l'atur en 55.000 persones entre abril i juny, l'INE assenyala que no tots els que van perdre la seva ocupació en aquest període van passar a classificar-se com a aturats, perquè una part considerable van passar a considerar-se inactius.

Això explica el significatiu augment dels inactius durant el segon trimestre (1.062.800 persones més).

Aquest increment de la inactivitat es deu fonamentalment al fet que el confinament i el tancament d'empreses va impedir a 1.628.500 persones buscar feina, malgrat estar disponibles per treballar. "Per això no han pogut complir totes les condicions que la definició OIT exigeix per ser classificat com a aturat i han quedat classificats com a inactius", precisa Estadística.

Noticias relacionadas

contador