El Govern espanyol aprova els pressupostos del 2019, amb una recaptació rècord de 227.000 milions

Europa Press | 11 gen, 2019 14:46
ep rodapremsa posteriorconsellministres
Roda de premsa posterior al Consell de MinistresEduardo Parra - Europa Press

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

El Govern de l'Estat ha aprovat aquest divendres la remissió a les Corts del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2019, que contempla una recaptació rècord de 227.356 milions d'euros, un 9,5% més respecte a la que s'ha recaptat aquest any, a causa del creixement econòmic i les mesures fiscals incloses en els comptes.

Després de donar llum verda al projecte de pressupostos en el Consell de Ministres d'aquest divendres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, portarà dilluns vinent a les deu del matí aquest projecte a la Cambra baixa, per començar-ne la tramitació parlamentària, que s'allargarà durant uns tres mesos.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha destacat que aquests comptes marquen un "punt d'inflexió" en la política econòmica i pressupostària dels darrers anys, atès que es fa compatible la consolidació fiscal amb el creixement de la despesa pública, redistribuint la riquesa i apostant per un model econòmic "més inclusiu i sostenible".

Els nous comptes, que s'han elaborat amb una previsió de creixement del 2,2% per aquest any, un dècima menys del que s'havia estimat inicialment, contemplen un increment d'ingressos de totes les figures tributàries, especialment de l'Impost de societats, la recaptació del qual creixerà un 14,1%, fins als 27.579 milions, a causa de l'alça del tribut per a les grans empreses.

Així mateix, els ingressos per l'IRPF creixeran un 4,9% respecte a la recaptació d'aquest any, fins als 86.454 milions, mentre que l'IVA recaptarà en 2019 78.307 milions, un 11,7% més. Els ingressos per impostos especials sumaran 23.057 milions, un 11,8% més; i altres ingressos tributaris recaptaran 11.959 milions, un 16,4% superior a tancament del 2018. En conjunt, els ingressos tributaris ascendiran a 128.930 milions, un 11,9% més.

Per la seva banda, els ingressos no-tributaris sumaran els 25.745 milions d'euros, en aquest cas suposa un descens del 2,6% respecte a l'avanç de liquidació del 2018. D'aquesta manera, el total d'ingressos no-financers arribaran als 154.675 milions, un 9,2% més.

Després d'haver-se aprovat ja l'alça de l'1,7% de les pensions, del 3% de les mínimes, l'increment salaris de funcionaris d'almenys un 2,25% o l'augment del Salari Mínim a 900 euros, els nous comptes fixen un tipus mínim del 15% en Societats, la pujada d'un 1% de Patrimoni, la rebaixa del tipus del 25% al 23% en Societats per a pimes que facturin menys d'un milió d'euros, i la baixada de l'IVA de serveis veterinaris i dels productes d'higiene femenina.

En paral·lel als nous comptes, s'estan tramitant ja, i s'aprovaran, diversos decrets lleis per a la creació de noves figures impositives com la 'taxa Google' o el gravamen a les transaccions financeres.

L'Executiu de Pedro Sánchez vol donar un impuls a les mesures socials i per aquest motiu els pressupostos recullen diferents mesures, com la supressió del copagament farmacèutic, l'augment de les beques per a estudi i ajudes per a material escolar en etapes obligatòries (cost de 536 milions); un augment del 40% de la dotació de Dependència (515 milions) i el Pla d'Eficiència Energètica de Llars Vulnerables (Feder) (400 milions).

Altres mesures derivades de l'acord pressupostari entre el Govern espanyol i Podem són la recuperació del subsidi per a persones més grans de 52 anys; la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors (cost de 315 milions) i l'augment del permís de paternitat de 5 a 8 setmanes.

Les mesures que comportaran un cost menor seran el finançament a ciència (273 milions), habitatge (173 milions), ajudes per al material escolar (50 milions) i menjador (25 milions), per a cultura i cinema (20 milions), el Pacte contra la Violència de Gènere (20 milions) o les oficines de despoblació (10 milions).