ep la ministra de treball i economia social yolanda diaz en roda de premsa despres del consell de
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en roda de premsa després del Consell de Ministres a La Moncloa, Madrid (Espanya), 18 de febrer del 2020.Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

El Consell de Ministres ha aprovat avui un reial decret-llei per derogar l'article '52.d' de l'Estatut dels Treballadors que permet als empresaris l'acomiadament objectiu d'un treballador per acumular baixes mèdiques justificades.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha subratllat després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'article '52.d' quedarà derogat aquest dimecres, per la qual cosa "ja no es podrà acomiadar ningú" per tenir una baixa justificada per malaltia.

Aquest article, que va ser modificat amb la reforma laboral del 2012, establia que un contracte de feina es pot extingir per faltes d'assistència a la feina, encara justificades però intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d'assistència en els dotze mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils o al 25% en quatre mesos discontinus en un període de 12 mesos.

La ministra de Treball ha ressaltat que la derogació d'aquest article suposa "reparar drets dels treballadors i esmenar una anomalia" que existia en la normativa espanyola respecte altres països de l'entorn, on no existeix un precepte similar.

A més, ha indicat que amb aquesta decisió es comença a "desmuntar" la reforma laboral del PP, es dona "seguretat jurídica" als treballadors i es compleix amb el mandat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va instar el Govern espanyol a modificar la seva legislació perquè va considerar discriminatòria aquesta causa d'acomiadament.

A més, Díaz ha denunciat que l'article '52.d' havia generat "alarma" entre la societat. "A partir d'ara impedim que les persones, quan se senten més vulnerables, siguin acomiadades", ha dit la ministra, que ha justificat que s'hagi utilitzat la figura del reial decret-llei en què es mira de preservar drets.

contador