ep exportacions 20200602134908
ExportacionsJunta de Andalucía

MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

El Banc d'Espanya ha avisat que les perspectives sobre l'evolució del saldo exterior de l'economia s'han vist alterades "bruscament" per la crisi sanitària i que hi ha una "gran incertesa" pels efectes que pot tennir en un context de "dràstica reducció" dels intercanvis exteriors de béns i serveis.

Així ho ha assenyalat l'organisme en un article analític sobre la balança de pagaments i la posició d'inversió internacional d'Espanya el 2019, en el qual subratlla que, ara com ara, la informació del mes de març projecta una necessitat de finançament per la caiguda dels ingressos del turisme.

L'organisme apunta sobre el turisme receptor que està "molt condicionat" per les restriccions a la mobilitat, que depenen tant de l'evolució de la pandèmia com de la percepció de risc perquè els turistes poden adoptar mesures de distanciament social "voluntari".

SUPERÀVIT EXTERN EL 2019

Abans de l'impacte de la covid-19, destaca que el 2019 l'economia espanyola va tornar a registrar per vuitè any consecutiu un superàvit extern. Segons les dades de la balança de pagaments, la capacitat de finançament d'Espanya es va situar en el 2,3% del PIB, un 0,1 percentual menys que el 2018.

Aquesta reducció va contrarestar la millora de la balança per compte corrent, que va reflectir la correcció del dèficit de béns energètics pel descens del preu del petroli que va compensar l'estancament dels ingressos pel turisme en termes de PIB i l'ampliació de les importacions netes de béns no energètics.

Quant a les transaccions financeres de l'economia espanyola amb la resta del món el 2019, excloent el Banc d'Espanya, van tornar a registrar un superàvit per vuitè any consecutiu amb l'1,5% del PIB, tot i que inferior al de l'any anterior.

Aquesta evolució va estar condicionada per l'elevat volum de compres de deute públic dels inversors internacionals, que en part es va compensar per una entrada de capital inferior en forma d'inversió estrangera directa, en un context internacional de moderació dels fluxos d'aquestes inversions el 2019.

La capacitat de finançament de l'economia espanyola i uns efectes de valoració positius es va traduir en una reducció de la posició d'inversió internacional deutora neta (PII). A més, l'avanç del PIB va reforçar aquestes dinàmiques, amb un PII del 74% del PIB, el nivell més baix des del 2006.

D'altra banda, el deute extern brut es va tornar a incrementar, amb un 169,3% del PIB, a causa de les transaccions financeres i, en menys mesura, pels efectes valoració. Va continuar augmentant la proporció dels passius amb venciment a llarg termini i els que emeten les administracions públiques.

contador