ep imatge darxiu del proces denvasament de loliva de taula
Imatge d'arxiu del procés d'envasament de l'oliva de taula.COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS - Archivo

SEVILLA, 17 (EUROPA PRESS)

El consell sectorial de Cooperatives Agro-alimentàries, durant la jornada prèvia al pronunciament oficial dels Estats Units sobre els aranzels que van anunciar fa un parell de setmanes, ha estimat, que, si es confirma, seria un altre "perjudici" més per a l'oliva de taula, que se sumaria als aranzels de novembre del 2017.

Això suposaria gravar al 100% la venda d'oliva als Estats Units, mercat en què les vendes conjuntes de l'oliva han evolucionat des de les 75.000 tones i que en la comercialització d'oliva negra s'ha reduït un 50% en els dos últims anys, que ha passat de les 27.435 tones de la campanya 2016-2017 a les 13.722 de la de 2018-2019, i les pèrdues acumulades han arribat als 60 milions d'euros.

El president de Cooperatives Agro-alimentàries, Gabriel Cabello, ha explicat, mitjançant un comunicat, que gravar el 100% de les vendes d'oliva als Estats Units suposarà la fi de la comercialització al país, on fins el 2017 es venien unes 75.000 tones, incloent verda, negra i altres preparacions.

Els Estats Units suposa per a l'oferta espanyola vendes d'oliva de taula al principal mercat exterior. El Consell Sectorial de Cooperatives Agro-alimentàries ha considerat que "no es pot consentir i les administracions competents han d'actuar".

Malgrat el descens, en l'últim exercici va suposar el 20% de les més de 311.000 tones d'oliva espanyola exportada, de les quals el 76% van tenir el seu origen a Andalusia,en què Espanya fins ara el principal subministrador d'oliva de taula al país nord-americà, a molta distància del segon i tercer país, Grècia i el Marroc.

contador