• La situación en España es de enorme oportunidad, y también de riesgo
  • La política monetaria y los tipos de interés han hecho que haya un exceso de liquidez en el BCE
Lacalle-Bolsamania

L'economista Daniel Lacalle ha valorat les claus econòmiques que han marcat aquest any en una entrevista a Bolsamanía, en la qual ha destacat des dels efectes de les eleccions generals fins a la política dels bancs centrals.

Pregunta: Quin impacte tindran els resultats electorals sobre l'economia espanyola a curt i a llarg termini?


El termini més curt, per descomptat, és una font d'incertesa i en l'economia la incertesa mai és un element positiu. Jo crec que seguirà generant-se un creixement per sobre de la mitjana de la Unió Europea i aquest creixement per sobre de la mitjana de la UE es pot veure afectat en el seu potencial.


El risc per a la inversió financera directa davant de pactes molt rupturistes i possibilitats de canvis agressius de la normativa i de la legislació impositiva pot fer que hi hagi un impacte en termes de reducció del creixement potencial i de la creació d'ocupació. Això en cas que algú plantegi derogar la reforma laboral i, fins i tot, tal i com està plantejada aquesta, fer un nou estatut dels treballadors.


L'escenari base en què treballaríem és que, si s'arriba a un pacte entre el Partit Popular i Ciutadans, amb l'abstenció del Partit Socialista, que permeti la governabilitat, llavors seria un escenari de continuïtat del creixement i de creació d'ocupació que havíem vist els dos darrers anys.

P: Davant aquest resultat electoral, quin és la millor opció que té el país des del punt de vista polític, en la seva opinió?



R: Depèn de cada persona. En un país que està sortint de la recessió, que ha sortit de la crisi, que està millorant el creixement, millorant l'ocupació i creixent en termes d’inversió, l'opció que garanteixi la seguretat jurídica, l'imperi de la llei i la continuïtat de les reformes. Jo crec que aquesta és l'opció que garanteix que la continuïtat del creixement.



P: Com influiran els resultats del 20-D en aspectes com ara les inversions que es faran a partir d'aquest moment a Espanya o les despeses del Govern?


R: Jo plantejo a la gent una pregunta inversa: Invertiria vostè actualment en un país on s'està plantejant modificar tota l'estructura de l'estatut de treballadors, la reforma laboral, la pròpia estructura impositiva i fins i tot el model d'Estat? Òbviament, la resposta probablement no sigui afirmativa.


Jo crec que ho hem d'analitzar des del punt de vista de la prudència i entendre que els inversors no poden prendre decisions d'inversió a llarg termini en un entorn en què tot es posa en qüestió. El període aquest d’estancament no és estrany i és perfectament lògic.

La incertesa no la generen els inversors ni els treballadors. La incertesa la generen els senyors que trenquen la baralla. Els inversors no han de dir a aquests senyors si han de fer això o allò. Quan jo faig una inversió, vull saber com a mínim quin és el marc impositiu, quin és el marc normatiu, quines són les normes a l'hora de contractar, quin és l'estructura bàsica, fins i tot estructura bàsica de l'Estat. Si es posa tot en qüestió, possiblement jo no puc anar dient que em llançaré.


Òbviament hi ha un efecte inèrcia perquè moltes inversions que ja s'estan fent continuen fent-se, això no ho podem dubtar. Però el creixement de la inversió financera directa, que havia estat molt important, del 8%-9% anual, és el que probablement es posi en qüestió.


P: La paraula que més s'ha escoltat després dels resultats electorals és “ingovernable”.


R: No, Espanya ingovernable no és, perquè hi ha una cosa a la Constitució com l'article 101 que garanteix la governabilitat fins que no es formi el nou govern. El Govern seguirà en funcions, el pressupost està aprovat, per tant Espanya no és ingovernable i no és el caos tampoc. Bèlgica va estar cinc anys sense govern.


Però és cert que no genera certitud, claredat ni percepció d'oportunitat, però ingovernable, la paraula ingovernable com a tal, no és correcta. I és que es pot governar en minoria. En el passat ja s’ha governat en minoria i amb pactes puntuals. Vint-i-u dels vint-i-set països de la Unió Europea funcionen amb coalicions. Llavors, no sé per què els espanyols no hem de ser capaços d'acordar temes puntuals de consens. La veritat, no sé per què. No hauríem de veure-ho com una cosa negativa sinó com una oportunitat, i jo crec que s'ha de donar l'oportunitat al guanyador de les eleccions per arribar a aquests acords.


P: En quina mesura creu que el que ha passat amb les eleccions del 20-D perjudica o pot perjudicar el futur d'Espanya?


R: El futur d'Espanya no el perjudiquen les eleccions, el perjudica el fet que es plantegin ruptures que no han funcionat mai. Si nosaltres introduïm el cartell d'inseguretat jurídica al nostre país, i ho fem amb suport polític, aquests polítics han de ser responsables del que estan fent. No es pot pensar que el món funcionarà sobre la base de les decisions quimèriques d'un polític.


Si un senyor decideix que començarà un procés tan rupturista, monumental, com és un procés constituent, està parlant de trencar tot el marc jurídic d'un país que ha funcionat durant quaranta anys. No podem dir quan els inversors s'adaptaran a això. Els inversors no s’han d’adaptar a això perquè hi ha desenes de països, centenars de països arreu del món, que no han de prendre aquest risc. Jo espero que la responsabilitat i el sentit d'Estat prevalguin.


Critiquem molt els polítics però hem tingut polítics reconeguts a tot el món i hem fet una sortida de la crisi modèlica. Crec que, en un país amb totes aquestes coses bones, el fet de no apel·lar a la responsabilitat i al sentit d'Estat semblaria infravalorar els nostres polítics.


P: Com és la situació econòmica espanyola en comparació de la resta d'Europa i de la zona euro?


R: La situació econòmica a Espanya és la segona recuperació més sòlida de la Unió Europea. Espanya i Irlanda han estat la gran sorpresa positiva per als analistes quant a estimacions de creixement. Els analistes han hagut de revisar entre tres i sis vegades les seves estimacions de creixement per a Espanya a l'alça. I això és molt bo.


També és bo que Espanya sigui capdavantera de l'OCDE en creació de treball i que esperem seguir sent líders en creació d'ocupació. Espanya és un país amb un potencial enorme i això ho reconeix tothom a fora. Jo crec que la situació a Espanya és una enorme oportunitat, i també un risc, és clar. I el risc no ho podem negar.


P: Quins efectes tindran les últimes decisions dels bancs centrals? D'una banda, tenim el Banc Central Europeu (BCE) amb les seves mesures d'estímul i, d’una altra, la Reserva Federal (Fed) amb la pujada de tipus.


R: Jo crec que la pujada de tipus de la Reserva Federal era urgent i molt necessària, i cal continuar-la. Aquesta pujada de tipus i la normalització de la política monetària dels Estats Units és també essencial per apuntalar que no se segueixin inflant les bombolles de crèdit d'alt risc, que s'havien disparat els últims anys.


Té un efecte positiu per a Europa, que és importador net de matèries primeres, i per tant les matèries primeres tenen un preu menor si s'enforteix el dòlar. Té un efecte positiu també per evitar el risc d'aquestes bombolles que estàvem comentant. I després veurem si els Estats Units no entra l'any que ve en un procés d'estancament, però aquest procés d'estancament no és per la pujada de tipus, sinó perquè fa massa temps que són baixos.


Quant a Europa i la seva política monetària, està sent òbviament una política monetària massa agressiva des del meu punt de vista. La política monetària i els tipus d'interès han fet que hi hagi un excés de liquiditat al BCE de gairebé 500.000 milions d'euros però està ajudant al fet que els Estats corregeixin a poc a poc el dèficit des d'uns costos de finançament molt més baixos.


Espanya, perquè et facis una idea, paga avui menys en interessos respecte del Producte Interior Brut del que pagava el 2007, i això és un efecte clar de dues coses: primer, de la moderació pressupostària i de la reducció del dèficit. I segon, del suport del BCE. Jo crec que el BCE seguirà recolzant i analitzant amb molta cura que no es generin les bombolles que es van generar als Estats Units.


P: S'alegra d'haver optat per no entrar en la vida política d'Espanya?


R: Tots els ciutadans participem en la vida política i jo crec que el fet que cada vegada hi hagi més gent interessada a participar en el model que vol de societat és una meravella. Jo sempre puc opinar com a ciutadà i sempre hi seré present en aquest sentit, però com a ciutadà i com a persona mig coneguda que pot donar la seva opinió. Jo sóc un ciutadà encantadíssim d'ajudar.


P: En general, és vostè optimista o pessimista quan parla d'economia i de mercats?


R: Jo vinc parlant des de fa molt de temps d'un entorn de baix creixement econòmic, baixos tipus d'interès i baixa inflació. El creixement estimat de l'economia global dels propers anys és massa optimista i, per tant, estic convençut que tornarem a veure revisions a la baixa de les estimacions de creixement global, però això no és dolent, això simplement era un excés d'optimisme i de fe quant a les polítiques monetàries. Però el fet que el món creixi un 2% o un 3% no té absolutament res de negatiu. Nosaltres hem augmentat les nostres exportacions i millorat la nostra posició internacional en un entorn d’alentiment dels nostres socis comercials.

contador