ep un grup de persones surt de lestacio de barcelona sants durant el dia en el qual entra en vigor
Un grup de persones surt de l'Estació de Barcelona Sants durant el dia en el qual entra en vigor la limitació total de moviments salvo dels treballadors d'activitats essencials. A Barcelona (Catalunya, Espanya) a 30 de març de 2020.David Zorrakino - Europa Press

S'aprova un ajornament en els impostos de Successions i begudes ensucrades envasades

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El Govern ha aprovat aquest dimarts a Consell Executiu un nou decret llei de mesures econòmiques, socials i administratives per reduir l'impacte de l'emergència sanitària del coronavirus.

En matèria econòmica, el decret inclou nous períodes de presentació i ingrés per determinats tributs propis i cedits de la Generalitat, que començaran a comptabilitzar-se una vegada s'aixequi l'estat d'alarma.

Així, en l'impost sobre Successions s'amplia aquest període en dos mesos, en begudes ensucrades envasades l'autoliquidació del primer trimestre de 2020 es farà al juliol en lloc de l'abril i el cànon sobre la disposició del rebuig de residus es pagarà en el termini d'un mes.

Quant al cànon de l'aigua, les autoliquidacions mensuals s'efectuaran entre els dies 1 i 20 del mes següent al final de l'estat d'alarma, i les trimestrals s'ingressaran al juliol.

El decret llei també preveu l'ajornament sense interessos de la part de les autoliquidacions de les subministradores que correspongui a factures d'autònoms i pimes ajornades per les pròpies entitats durant un termini màxim de sis mesos.

Quant als autònoms i pimes als quals l'Agència Catalana de l'Aigua liquida el cànon directament també es preveu ajornar les autoliquidacions en les mateixes condicions que les empreses subministradores.

Una altra mesura inclosa és la reducció en els tipus de gravamen del cànon sobre deposició controlada de residus industrials i el cànon sobre la deposició controlada dels residus de la construcció de fins al 50% a l'abril i al maig, així com bonificacions en les taxes de l'Agència de Residus de Catalunya.

També s'ha aprovat una bonificació en la quota de la taxa fiscal sobre el joc que grava màquines recreatives i d'atzar, que serà proporcional al mateix temps que la màquina hagi estat inactiva durant l'estat d'alarma.

A més, el decret llei dóna cobertura jurídica a l'increment salarial del 2% que s'aplica a tots els treballadors de la Generalitat des del gener de 2020.

CONTRACTACIÓ PÚBLICA

El Govern ha autoritzat a Infraestructures.cat a activar el mecanisme d'emergència per executar els contractes amb les companyies operadores de telecomunicacions per al desplegament de la fibra òptica en els municipis catalans on hi ha nivells baixos de cobertura en xarxes de nova generació.

Una vegada finalitzi l'estat d'alarma, també es podran declarar com a urgents expedients suspesos pel coronavirus, com a obres de carreteres i vies de transport i uns altres que afectin a serveis sanitaris i socials.

MENORS ACOLLITS

El Govern també engegarà una prestació econòmica d'emergència per a l'acolliment familiar dels nens separats involuntàriament de la seva família a causa de tractaments mèdics o mesures d'aïllament que afecten als seus pares.

La prestació cobrirà les despeses de manteniment de menors de sis anys en situació d'atenció immediata o guàrdia administrativa protectora que tinguin assignada una família d'acollida.

El decret preveu que, quan les circumstàncies d'emergència ho requereixin, els nens d'entre sis i 12 anys que estiguin en la mateixa situació també es podran beneficiar de l'ajuda, que és d'un import de 326 euros per als nens de fins a nou anys i de 362 pels d'entre 10 i 12, encara que es tracta de quantitats ampliables per raó de discapacitat del menor o número de menors acollits, entre d'altres circumstàncies.

Finalment, el text també simplifica el procediment que ha de seguir la Generalitat quan rep qualsevol donació de diners, béns mobles o immobles d'un particular, sempre que sigui per finançar despeses sanitàries i assistencials relacionats amb el coronavirus.

contador