ep carmel mdol flix larrosa miguel ortega javier nestares i francesc olle
Carmel Mòdol, Fèlix Larrosa, Miguel À. Ortega, Javier Nestares i Francesc OlléEuropa Press

Les dues empreses preveuen preus més alts el 2019 sense tenir en compte les circumstàncies sanitàries

LLEIDA, 13 (EUROPA PRESS)

El representant de Campofrío, Miguel Ángel Ortega, i el gerent de Ganados Nestares, Javier Nestares, han guanyat aquest dijous els premis als millors analistes de porcí de Mercolleida, la llotja de referència en el sector porcí a Espanya i a Europa.

Miguel Ángel Ortega ha rebut el premi Pronosporc Or en la categoria de porc encebat, i Javier Nestares en la de garrí i, tots dos, en una roda de premsa han apuntat una possible recuperació dels preus al llarg del 2019.

En el cas del porc encebat, la cotització de referència mitjana de Mercolleida s'ha situat aquest any en 1,13 euros per quilo en viu, per sota dels 1,26 de l'any passat, una circumstància en la qual segons Ortega "la producció i la indústria han pogut gaudir de números positius", i que ha beneficiat en la cadena de valor els fabricants d'elaborats.

Ortega ha apuntat com a previsió una millora dels preus per als ramaders que podrien situar-se a mig camí entre les cotitzacions del 2017 i 2018, i ha matisat que aquestes previsions que contemplen certa pressió en l'oferta, no tenen en compte els efectes al mercat que poguessin derivar-se dels riscos sanitaris.

L'alcalde de Lleida i president de Mercolleida, Fèlix Larrosa, ha apuntat que la llotja, que reforça la capitalitat agrària de la ciutat "ha fet una gran feina durant tots aquests anys i haurà d'assumir els reptes que li repari el futur", i ha apuntat la bona disponibilitat que ha trobat en la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà i en el seu equip.

Per la seva banda, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentària de la Conselleria, Carmel Mòdol, ha mostrat la seva confiança en què el sector "tingui el futur el més clar possible".

El conseller delegat de Mercolleida, Fracesc Ollé, ha explicat que abans de cada sessió de preus, els membres de la taula fan una previsió del resultat final que són determinants a l'hora de triar els millors analistes cada any.

Aquest any els premis, que arriben a la desena edició estan patrocinats per Caixabank a través de la línia de negoci Agrobank, entitat que segons la seva directora del negoci agrari de l'entitat a Catalunya, Carina Térmens, ha crescut un 25% en des del 2014.

Les cotitzacions de porcí que cada setmana emet Mercolleida són el resultat de les reunions en les quals diferents productors i escorxadors exposen els seus arguments per arribar a un acord sobre la situació del mercat i són utilitzades com a referència en el 90% de les operacions del porcí a Espanya.

Per tenir informats els membres de la junta de preus i els seus usuaris, Mercolleida manté contactes regulars amb els analistes i amb els centres de cotització d'altes països de la Unió Europea, de Rússia, el Brasil, el Canadà i la Xina i intercanvia informacions sobre els mercats internacionals de porcí.

contador