ep la presidenta de la comision europea ursula von der leyen
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La Comissió Europea ha donat llum verda al paquet de mesures aprovat pel Govern espanyol per donar liquiditat a treballadors autònoms, pimes i grans empreses a través de subvencions directes, avantatges reemborsables i facilitats de pagament, garanties per a préstecs i tipus d'interès bonificats per a préstecs.

L'objectiu d'aquest règim "paraigua", explica Brussel·les en un comunicat, és donar suport a les empreses que afronten dificultats a causa de la pèrdua d'ingressos i liquiditat derivada de l'impacte econòmic de la pandèmia de Covid-19.

En concret, l'Executiu comunitari ha conclòs que les mesures del Govern "s'ajusten a les condicions establertes al Marc Temporal sobre ajudes d'Estat que les autoritats comunitàries van adoptar el passat 19 de març.

Respecte a les ajudes directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals i facilitats de pagament, la Comissió Europea remarca que no sobrepassaran els 800.000 euros per companyia que estableix el Marc Temporal.

En relació als avals estatals i els tipus d'interès subvencionats, Brussel·les subratlla que l'import dels préstecs per empresa i la seva durada estan limitats i que les primes de les comissions de garantia i els tipus d'interès tampoc no superen els nivells establerts al Marc Temporal.

En conseqüència, els serveis de Competència de l'Executiu comunitari han conclòs que la mesura "és necessària, adequada i proporcionada per posar remei a una greu pertorbació de l'economia".

contador