BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

Les ciutats de Barcelona i Nova York han llançat aquest dimecres el 'BCN-NYC Affordable Housing Challenge', un concurs internacional per trobar tecnologies i eines innovadores per disminuir el cost de la construcció i la rehabilitació en zones urbanes denses, amb l'objectiu que l'habitatge sigui més assequible.

En un comunicat, l'Ajuntament ha explicat que la iniciativa, que s'ha presentat en el marc de la Smart City Expo World Congress, està liderada pel comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i la regidoria d'Habitatge, i ha insistit que vol donar resposta a la falta d'habitatge "adequat i assequible".

El repte s'ha presentat en una taula rodona sobre habitatge i gentrificació amb la participació del gerent d'Habitatge de Barcelona, Javier Burón, i l'assessora sènior d'Habitatge i Desenvolupament Econòmic de Nova York, Sonam Velani, en la qual han subratllat l'augment dels costos del sòl i de la construcció.

Han destacat que es pot potenciar l'habitatge assequible amb nous mètodes de construcció, l'ús de materials alternatius i sostenibles, i la implantació de nous sistemes de gestió de costos i planificació, i Burón ha explicat que Barcelona ja experimenta en aquesta línia a través del programa Aprop d'habitatge modular.

La convocatòria estarà oberta des d'aquest dimecres fins el 31 de gener del 2019, i les propostes seran valorades per un Comitè d'Avaluació integrat per experts en la temàtica de Barcelona i Nova York, i amb representació del sector social, privat i acadèmic, i els finalistes exposaran els seus projectes el març de 2019 a Ca l'Alier i el maig a l'Smart Cities Nova York, on s'anunciarà el guanyador.

El projecte vencedor rebrà fins a 20.000 dòlars per mostrar el seu projecte tecnològic en llocs rellevants de Barcelona i Nova York, i la tecnologia i avanços proposats es podran implementar a major escala a través d'una associació amb un desenvolupador d'habitatges sostenibles, ha dit el consistori barceloní.

I.LAB

El comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de Barcelona també ha engegat el laboratori d'idees 'i.lab', que té com a objectiu accelerar la innovació urbana, sostenible i social a través de la col·laboració entre administracions, l'àmbit acadèmic, empresarial i la ciutadania.

El laboratori impulsa un ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia, maximitza la sostenibilitat, l'impacte social i l'escalabilitat de les solucions, a més de promoure l'intercanvi amb altres ciutats, i l'Ajuntament ha recordat que es tracta d'una de les mesures recollides en el Pla de Ciència de la capital catalana.

contador