ep bebidas azucaradas 20190711192903
Bebidas azucaradasCORTESÍA INCYTU - Archivo

Asseguren que la mesura generava "pèrdua de competitivitat i inseguretat jurídica"

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Les associacions de la indústria alimentària Fiab i Promarca; de la distribució, Anged, Asedas i Aces; de la restauració, i l'Associació d'empreses del Gran Consum (Aecoc) han valorat positivament la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la l'impost a les begudes ensucrades envasades.

Les organitzacions consideren que la normativa generava "una pèrdua de competitivitat i inseguretat jurídica" a les empreses que operen a Catalunya, han informat aquest dijous en un comunicat conjunt.

Han sostingut que es tractava d'una mesura "injustificada i purament recaptatòria" que afectava negativament tota la cadena i els mateixos consumidors.

Així han reaccionat després que la Secció Segona de la sala contenciosa administrativa del TSJC hagi anul·lat l'impost català després d'estimar el recurs interposat per diverses associacions de distribució, cadenes de supermercats, comerços i restauració contra el reglament aprovat per la Generalitat.

Segons el tribunal, el Govern català ha prescindit "de tràmits essencials de consulta, audiència i informació públiques" per a l'aprovació del decret, per la qual cosa l'ha declarat nul de ple dret.

El recurs contra la Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat el van interposar Anged, Aces, Asedas i Fiab, entre d'altres.

Aquestes al·legaven que hi havia una falta de justificació i precipitació en la tramitació del reglament de l'impost, perquè requeria acreditar-ne "la proporcionalitat i el caràcter no discriminatori", la falta de participació ciutadana i de consulta pública, i que hi podia haver també una vulneració dels límits de les competències tributàries de les autonomies.

El Govern català va aprovar el 20 de juny del 2017 en Consell Executiu el reglament de l'impost, un tribut que grava el consum de determinats productes líquids pels efectes que tenen en la salut de la població.

En aquesta llista de begudes que incrementaven el preu hi havia els refrescos, sucs de fruites, begudes esportives i cafè, entre d'altres.

contador