ep vista aquest divendres al migdia de lencreuament de carrers davant de ledifici adminsitrativo del
Vista aquest divendres al migdia de l'encreuament de carrers davant de l'Edifici Adminsitrativo del Govern.EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 (EUROPA PRESS)

La vaga general convocada a Catalunya i les mobilitzacions de protesta contra la sentència del judici de l'1-O han deixat Andorra aquest divendres parcialment bloquejada, ja que s'ha tallat la carretera que l'uneix amb Espanya.

En declaracions a la premsa, el cap de Govern, Xavier Espot, ha valorat que Andorra no hauria de patir conseqüències, i ha defensat que el país sigui neutral "en totes aquelles decisions judicials que recaiguin tant a Andorra com a l'estranger".

També ha fet una crida al diàleg dins del marc constitucional i al fet que s'aixequin els talls per permetre la circulació, i ha assegurat que aspiren a mantenir les "excel·lents relacions bilaterals de veïnatge" que tenen amb Catalunya i amb la resta d'Espanya.

Espot ha explicat que des del Govern andorrà s'està en contacte amb l'ambaixada d'Espanya i des de la Policia amb Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i es fa un seguiment "al minut de com es desenvolupen els talls de carreteres".

Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el director gerent, Iago Andreu, ha volgut traslladar una doble reflexió: d'una banda, la feblesa de dependre de tan sols dues vies d'accés, i de l'altra que "no és el mateix tallar la N-145 que qualsevol altre punt de Catalunya".

Andreu ha demanat als manifestants que tinguin present que la protesta deixa Andorra "pràcticament bloquejada, és un país tercer i és especialment injust", perquè el tall afecta més que en un altre lloc, on es tenen més alternatives per desplaçar-se.

Sense entrar a valorar la protesta, el director gerent de la patronal andorrana ha insistit que es podria haver fet en altres llocs sense necessitat de bloquejar Andorra.

L'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha lamentat que es canalitzin les protestes "per la via de generar dificultats en la lliure circulació de persones, a l'activitat turística i econòmica en general".

Al seu parer, la protesta té un doble impacte: "Un, en el dret dels andorrans, i també dels espanyols, a la seva mobilitat; i dos, en un cap de setmana especialment té impacte directe sobre l'economia andorrana, sens dubte, i vol dir, sobre l'economia dels treballadors espanyols que treballen a Andorra també".

Uns perjudicis econòmics que tant Espot com Andreu han considerat prematur avaluar-ne el cost, però consideren "una evidència" que hi haurà perjudicis: hi ha hotels que pateixen anul·lacions, les mercaderies no poden circular i s'han anul·lat alguns transports, ha apuntat Andreu.

contador