ep consellerpolitiques digitals i administracio publica jordi puignero
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró Europa Press

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El Govern no retornarà el 10% de la paga extra de 2013 als treballadors públics de la Generalitat en 2018, xifra que representa uns 50 milions d'euros i que s'havia acordat en l'última taula general de la Funció Pública celebrada fa un any, i tampoc ha presentat una calendarització de recuperació íntegrament de les pagues extres de 2013 i 2014.

Així ho ha anunciat aquest divendres en roda de premsa el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, després de presidir aquesta taula, en la qual està representada l'Administració i els sindicats majoritaris de la funció pública UGT i CCOO de Catalunya i la IAC, i que ha acabat sense acord.

El conseller ha justificat que no ho farà perquè ha de complir amb l'actual regla de despesa de l'Estat, que deriva de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera aprovada en 2012, i li ha demanat a l'Executiu central "flexibilitzar" les condicions d'aquesta normativa per poder fer efectiu el pagament tan aviat com sigui possible, per la qual cosa ha anunciat que es reunirà a partir de setembre amb la seva homòloga al Govern, Meritxell Batet, i amb el Ministeri d'Hisenda per negociar-ho.

"Mantenim el compromís de fer-les efectives --la tornada de les pagues extres-- com més aviat millor", ha ressaltat Puigneró.

Després de finalitzar sense acord, les negociacions de la taula de la Funció Pública també estan previstes que es reprenguin al setembre, quan s'acabarà de definir l'increment salarial per als treballadors de l'Administració el 2018, que el Govern ha plantejat situar-lo en l'1,95% i que suposarà destinar un total de 279 milions d'euros.

L'increment salarial es desglossa en l'1,5% autoritzat per la Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat i un 0,25% addicional per haver complert els objectius de creixement del PIB del 2017, augments que el conseller ha proposat començar a cobrar a partir de tardor i amb efectes retroactius.

Segons han informat els sindicats després de la taula, Puigneró no assegura que s'acabi aplicant el 0,20% restant al no haver-se aconseguit un acord aquest divendres, increment que s'hauria consensuat incorporar directament a la massa salarial i no a través de la implementació de projectes de millora de la productivitat i l'eficiència o de l'aportació a plans de pensions com al principi ha suggerit el Govern.

El representant de CCOO de Catalunya Joan Maria Sentiu en la taula ha criticat que no s'hagin plantejat més concrecions temporals sobre els propostes que ha portat el Govern, tant en referència a la tornada de les pagues extres com dels increments salarials proposats, després de "tants anys esperant per part dels treballadors públics.

Sentiu ha ressaltat que els empleats de l'Administració "l'única cosa que reben dels governs --el central i el català-- són cops i retallades" i li ha demanat a Puigneró més compromisos polítics amb aquests.

Per la seva banda, la representant d'UGT de Catalunya Encarna González ha defensat que no renunciessin al 0,20% quan és reprenguin les negociacions al setembre però que tampoc ho faran d'altres aspectes, com de continuar demanant una Llei de Funció Pública: "És el moment de fer un Pacte Nacional dels Serveis Públics", i ha defensat que serviria per protegir-los.

Finalment, la portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Assumpta Barbens, ha alertat que el Govern tan sols ha plantejat voluntats "que estan fartes de veure i que no es compleixin", i ha esperat que al setembre canviï la seva actitud.

El Govern també havia proposat que els empleats públics cobressin des del primer dia de baixa laboral, que s'anava a incloure en l'aprovació del decret llei de l'increment salarial, però que, com tampoc s'ha arribat a un acord en la resta, no s'ha pogut acabar acordant.

contador