BRUSSEL·LES, 17 (EUROPA PRESS)

L'Advocada General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Juliane Kokott, ha avalat aquest dijous la jurisprudència espanyola que no sanciona l'ús abusiu de contractes temporals en el sector públic amb la conversió automàtica de les persones afectades en treballadors fixos.

En concret, la lletrada afirma que la legislació europea "no s'oposa a la jurisprudència espanyola conforme a la qual l'ús abusiu de successius contractes temporals" en el sector públic "no se sanciona automàticament amb la transformació de la relació de servei temporal en una relació de servei fixa".

Les conclusions de Kokott, no obstant això, no són vinculants de cara a la futura sentència del tribunal de Luxemburg, tot i que en la majoria dels casos la decisió definitiva sol seguir la direcció marcada pels advocats generals.

L'Advocada General respon així les qüestions prejudicials presentades per dos jutjats de Madrid. El primer assumpte involucra un informàtic que, després de treballar durant 17 anys per al Servei Madrileny de Salut (Sermas) com a interí amb contractes successius renovats, va demanar que es reconegués la condició d'empleat públic fix, però se li va denegar.

El segon assumpte també involucra diversos treballadors del Sermas que eren personal estatutari interí, en aquest cas en la categoria de Facultatius Especialistes Odontòlegs. Aquests treballadors van ocupar llocs de substitució, eventual i interinitat amb contractes temporals durant períodes entre els 12 i els 17 anys. També van reclamar a la Comunitat de Madrid que se'ls reconegués la condició de treballador públic fix, però es va desestimar la sol·licitud.

En les conclusions, l'Advocada General, diu que la normativa comunitària "s'oposa" a la jurisprudència espanyola que, per considerar que existeix una raó objectiva que justifiqui la renovació de contractes temporals en la sanitat pública, es basi "exclusivament" en què s'hagi respectat la causa del nomenament o en què les funcions que han d'exercir-se estiguin limitades temporalment.

contador