ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 acomiada divendres amb pujades moderades (+0,27%, 9.060 euros) gràcies a l'empenta de Sabadell i la resta de bancs. Precisament, les entitats financeres han tingut molt a veure a la reconquesta del nivell dels 9.000 punts aquesta setmana, després de la pujada de Sabadell ahir després de publicar comptes i anunciar l'augment del 'pay out', un moviment que va aconseguir animar tot el sector. Durant la setmana, el selectiu es revalora un 1,5%.

  • 10.728,50
  • 0,92%

Avui divendres, Sabadell ha tornat al capdavant de l'índex per segona jornada consecutiva acompanyat de Rovi i Acerinox. Al costat negatiu, destaquen les caigudes en Solaria, Redeia, Mapfre i Meliá. Inditex s'ha capgirat i ha tancat amb moderats guanys després d'unes xifres d'H&M que no han agradat i que han enfonsat la companyia sueca.

La setmana ha estat marcat per les novetats empresarials, que s'han materialitzat en una allau d'acomiadaments, especialment al sector tecnològic, que evidencia el complicat de la situació i fins a quin punt aquestes companyies sembla que es van sobredimensionar en el passat. Seguint amb les tecnològiques, l'última a decebre ha estat Intel, que cau més d'un 9% després de publicar comptes. El seu CEO ha reconegut que han "ensopegat" i que han perdut quota de mercat. "Creiem que això s'estabilitzarà aquest any", ha dit.

També cal parlar del PIB dels EUA del quart trimestre, principal referència macro d'aquests dies i que va créixer el 2,9%, per sobre del que s'esperava.

"Les dades del PIB nord-americà publicades ahir van donar als inversors i operadors molta confiança als Estats Units, ja que ara creuen que és possible que l'economia nord-americana experimenti un aterratge suau. (...) Les dades han confirmat ara que els consumidors nord-americans segueixen en bona forma malgrat el fet que hem experimentat una inflació rècord, cosa que significa que és un escenari que no hem vist en gairebé 40 anys, i una política monetària que és immensament dura", comenta Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade.

L'agenda d'aquest divendres ha inclòs com a dada més rellevant el deflactor PCE dels Estats Units del mes de desembre, una referència que segueix amb una atenció especial la Reserva Federal (Fed).

El PCE general va moderar l'avenç fins al 5% interanual des del 5,5%, mentre el PCE subjacent, sense aliments ni energia, va moderar l'avenç interanual fins al 4,4% des del 4,7%, mínims des de l'octubre del 2021 i en línia amb allò previst.

A Espanya, s'ha publicat el PIB del quart trimestre, que creix un 0,2%. En el conjunt del 2022, augmenta un 5,5%.

BANCS CENTRALS... I MÉS

Els inversors centren ja la seva atenció en la setmana que ve. De fet, es pot dir fins i tot que aquesta setmana ha estat de transició, amb moviments molt tranquils, en espera del que decideixin la propera la Reserva Federal (dimecres), el Banc Central Europeu (dijous) i el Banc d'Anglaterra (dijous).

El consens espera que la Fed pugi tipus en 25 punts bàsics, encara que també preveu que Jerome Powell s'aferra al discurs 'hawkish'. Christine Lagarde apostarà igualment per la línia dura, però potser més acusada, amb una previsió d'alça de tipus de 50 punts bàsics per al BCE. Pel que fa al Banc d'Anglaterra, s'aposta més per una alça de 50 punts bàsics, fins al 4,00%, encara que podria optar per 25 punts bàsics.

"Les últimes dades publicades donen suport a una resposta contundent per part del Banc d'Anglaterra, que afavoreix una pujada lleugerament més agressiva de 50 punts bàsics en comparació amb l'alternativa de 25 punts bàsics", apunten els experts de Danske Bank.

Però els bancs centrals no seran l'única cosa rellevant la setmana que ve. Hi haurà una nova allau de resultats, amb els comptes de BBVA (dimecres), Santander (dijous) i CaixaBank (divendres). A més, als Estats Units es coneixeran les xifres de Meta, Apple, Alphabet i Amazon.

FINS ON POT PUJAR

L'IBEX va tancar aquest dijous per sobre de l'important nivell de resistència dels 9.000 punts i la pregunta ara és fins on pot pujar.

"A curt termini podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.200 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Adverteix Nuez que la superació dels 9.000 no ens hauria de fer llançar les campanes al vol. "Cal tenir molt present que els nivells de sobrecompra són molt alts i que, quan arribi la correcció, que arribarà, serà profunda. El primer nivell de suport el podríem situar als 8.900 punts", assenyala.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0862 dòlars (-0,24%). El petroli cedeix al voltant del 1%. El Brent se situa als 86,73 dòlars i el WTI, als 80,21 dòlars.

L'or està pla (1.931 dòlars) i la plata baixa un 1,25% (23,72 dòlars).

El bitcoin cotitza als 23.125 dòlars i l'ethereum, als 1.589 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,524%.

Noticias relacionadas

contador