ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Toca fixar l'atenció a la macro. L'IBEX 35 ha tancat amb una alça de l'1,5% aquest dijous després d'una dada d'inflació del març a Espanya que ha caigut més del que s'esperava. La taxa general es desploma fins al 3,3% des del 6% i la subjacent cau una dècima, fins al 7,5% (es manté en els valors més alts en més de 40 anys). Avui també s'han publicat l'IPC preliminar del març a Alemanya i la lectura final del PIB del quart trimestre als EUA.

  • 11.074,60
  • -0,33%

Amb tot, l'IBEX 35 ha superat aquest matí la resistència clau dels 9.100 punts i ha tancat per sobre dels 9.200 punts (9.207,1, +1,50%) recolzat a les alces de pràcticament tots els seus títols. Els que més han pujat són Solaria (+5,8%), Meliá (+5,66%) i Fluidra (+3,68%). Només Ferrovial, Repsol i Laboratoris Rovi han acabat la jornada en negatiu.

"La superació d'aquests preus suposa una millora substancial que ens fa pensar en una extensió dels guanys fins als màxims del buit baixista que va deixar el dia 10 d'aquest mes als 9.423 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Les dades tornen a ser protagonistes mentre que les notícies sobre la crisi financera estan brillant per la seva absència aquesta setmana, almenys les negatives, cosa que està contribuint al to calmat a les borses. Aquest divendres també s'anunciaran altres referències importants, com són els PMI del març de la Xina, l'IPC preliminar del març a la zona de l'euro i el PCE del febrer dels EUA.

En el cas de la inflació alemanya, la referència més rellevant de la sessió, ha caigut del 8,7% al 7,4% després d'haver pujat inesperadament al febrer. Els analistes de Pantheon Macroeconomics destaquen que la inflació a l'economia més gran de la zona de l'euro "va caure abruptament al final del tercer trimestre, a causa principalment d'una caiguda en la inflació de l'energia", cosa que "es va deure principalment als efectes base del any passat, quan els preus de l'energia van pujar mes a mes al març”.

Tot i això, fins i tot amb una forta caiguda de l'IPC general, l'IPC subjacent continua sent el principal motiu de preocupació i actualment mostra pocs signes de desacceleració, i és aquí on es desplaça el focus d'atenció del BCE, que se centrarà en les xifres preliminars de demà" a la zona de l'euro, comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

També s'han publicat les darreres xifres setmanals de sol·licituds de subsidi de desocupació als EUA, que continuen en per sota de 200.000 per setmana.

A l'àmbit empresarial, és notícia H&M. La tèxtil sueca s'ha disparat després de presentar uns resultats que han superat previsions.

FÒRUM D'ALT NIVELL A ÀSIA

El primer ministre xinès, Li Qiang, ha parlat al Fòrum de Boao per a Àsia, subratllant que la Xina ha actuat amb "responsabilitat" en el seu paper de gran país i que ha contribuït a la pau mundial. Això, sense esmentar les tensions amb els Estats Units.

La reunió anual, organitzada per la Xina, és considerada per alguns com la resposta de la regió a la reunió de líders mundials que el Fòrum Econòmic Mundial celebra cada any a Davos (Suïssa).

Àsia i el món es troben a la "cruïlla" de la història, ha afirmat Li, alhora que ha descrit la Xina com un centre d'estabilitat.

S'ha referit a la reunió del Congrés del governant Partit Comunista de la Xina, celebrada a la tardor, i al seu objectiu de "rejoveniment nacional", afirmant que les "grans contribucions" del país al món eren el "ràpid creixement econòmic" i l'"estabilitat social".

Li, que va ser confirmat com a primer ministre al març, ha afirmat que el desenvolupament de la Xina en el futur aportarà "un fort impuls al creixement econòmic d'Àsia".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0903 dòlars (+0,55%). El petroli ha pujat un 1,5%. El Brent s'ha situat als 79,16 dòlars i el WTI, als 74,13 dòlars.

L'or ha guanyat un 0,4% (1.992 dòlars) i la plata ha sumat un 1,6% (23,84 dòlars).

El bitcoin s'ha aproximat als 29.000 dòlars (28.444 dòlars) i l'ethereum continua enganxat als 1.800 dòlars (1.793 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,564%.

Noticias relacionadas

contador