ep archivo   interior del palacio de la bolsa a 22 de abril de 2022 en madrid espana el ibex 25 ha
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 s'acomiada en vermell de dijous (-0,44%, 8.970 punts) pressionat per les retallades als bancs (Sabadell, BBVA, CaixaBank, Unicaja...) en una jornada durant la qual les borses europees estan digerint l'última decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed). El banc central nord-americà va complir amb el que s'esperava i va elevar els tipus en 25 punts bàsics.

  • 10.963,40
  • -0,58%

"Malgrat les recents turbulències al sistema bancari nord-americà, la Reserva Federal va apujar els tipus 25 punts bàsics a la reunió d'ahir a la nit. Encara que en línies generals es va cenyir a les expectatives, es va percebre un ajust en la declaració cap a una línia més ' dovish', ja que es va moderar el llenguatge en eliminar la referència a què 'serà apropiat seguir pujant els tipus', substituint-la per 'podria ser apropiat un enduriment addicional de la política monetària'. D'aquesta manera, la Reserva Federal té marge de maniobra per fer una pausa a la propera reunió si les dades ho permeten, a més d'indicar que el final de les pujades de tipus podria estar a prop", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Aquest canvi va provocar una forta caiguda dels rendiments dels bons i del dòlar. Tot i això, els mercats nord-americans, després de pujar inicialment, també van retrocedir i van tancar a la baixa, després dels comentaris de la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen. En declaracions davant els legisladors va dir que no hi ha cap compromís d'ampliar l'assegurança de dipòsits bancaris més enllà del límit actual de 250.000 dòlars.

Després dels descensos a l'altra banda de l'Atlàntic -del -1,6%-, les places del Vell Continent estan cotitzant avui amb dubtes i debilitat (DAX: -0,5%; CAC: -0,4%; FTSE 100: -0,89%; FTSE MIB: -0,7%).

A Àsia, on les borses han recollit amb signe mixt la decisió de la Fed, l'Autoritat Monetària de Hong Kong ha elevat aquest dijous els tipus en 25 punts bàsics, fins al 5,25%. Al Regne Unit, el Banc d'Anglaterra ha pujat tipus en 25 punts bàsics, fins al 4,25%, tal com s'esperava. A més, han anunciat la seva decisió sobre tipus el Banc Nacional Suís –que els ha incrementat en 50 punts bàsics– i el Norges Bank (pujada de 25 punts bàsics, fins al 3%).

Pel que fa a altres aspectes destacats de la sessió, s'han publicat les peticions de subsidi de desocupació dels EUA, que han caigut fins a les 191.000 a la setmana finalitzada el 18 de març, des de les 192.000 registrades durant els set dies previs, mentre que el consens n'esperava un augment fins a 201.000.

Banc Sabadell i Bankinter han celebrat la Junta General d'Accionistes. El CEO de Sabadell ha insistit que la crisi bancària no tindrà impacte a Espanya, on la solvència de la banca "està fora de tot dubte". Per part seva, els accionistes del banc taronja han reelegit María Dolores Dancausa com a consellera delegada de l'entitat.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0895 dòlars (+0,37%) després de la decisió de tipus de la Fed. El petroli, gairebé pla. El Brent se situa als 76,67 dòlars i el WTI, als 70,78 dòlars.

L'or avança un 2,4% (1.997 dòlars) i la plata, un 2,3% (23,32 dòlars).

El bitcoin recupera els 28.000 dòlars (28.472) després de la caiguda de Coinbase i l'ethereum escala fins als 1.828 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,442%.

Noticias relacionadas

contador