changpeng zhao, binance, cz

S'està trontollant un altre dels pilars de l'edifici de les criptomonedes? Binance, la borsa més gran de 'criptos' del món, ha registrat retirades de més de 3.000 milions de dòlars després de conèixer-se que la plataforma i els seus alts càrrecs, entre ells el CEO i fundador Changpeng Zhao, estan sent investigats pels Estats Units.

Segons Andrew Thurman, director de continguts de la companyia especialitzada en seguiment de dades de la cadena de blocs Nansen, aquestes dades són prou importants per prestar atenció a la situació de Binance, tot i que ha assegurat que l''exchange' està “en una situació “molt diferent” a la d'FTX. “Es va descobrir que un gran creador de mercat, Jump, havia retirat enormes sumes de Binance sense dipòsits durant les últimes setmanes, cosa que sembla haver causat nerviosisme entre els usuaris minoristes i institucionals. En resum, són molts diners els que se'n van i això ha espantat alguns”, ha explicat en declaracions a CNN.

Les dades de Nansen mostren que Binance custòdia actius per valor de 60.400 milions de dòlars a les seves direccions públiques, xifres refutades per l''exchange', entre les quals destaquen 15.500 milions en Binance USD (BUSD), 12.300 milions en Tether (USDT) i 9.000 milions en bitcoin (BTC). Ahir, Binance va congelar temporalment les retirades de USD Coin (USDC) mentre feia un intercanvi de criptovalors, en el que ha estat interpretat com un dels primers símptomes d'aquesta crisi que travessa la plataforma.

Per la seva banda, CZ ha destacat que les retirades vistes a Binance no són gens excepcional per a la plataforma, assegurant que a Binance “ja les hem vist abans”. “Alguns dies tenim retirades netes; altres, dipòsits nets. Tot segueix igual”, ha explicat el fundador de l''exchange' més gran del món, que ha assenyalat que van viure moments més durs durant el crac de Terra o d'FTX. Així mateix, Zhao ha destacat que "la por, la incertesa i els dubtes" (FUD, per les sigles en anglès) de les últimes hores han generat una "prova d'estrès" que "ajuda a construir la credibilitat de les borses que són capaces" de superar-la amb nota.

Tot i el seu optimisme en públic, Zhao ha assegurat als seus treballadors a través d'un correu intern que Binance té davant “mesos complicats”, segons ha pogut saber Bloomberg. “Tingueu la seguretat que aquesta organització es va construir per durar”, ha afirmat CZ, que també hauria destacat en aquesta missiva que Binance “sobreviurà a qualsevol criptohivern”.

D'altra banda, Binance no ha fet públics els passius de l'empresa, i és difícil assegurar amb certesa que els seus actius per valor de més de 60.000 milions de dòlars són una mostra suficient de la salut de la companyia. En declaracions a Financial Times, Binance ha assegurat que tots els dipòsits dels seus clients estan recolzats pels actius corresponents i que la seva “estructura de capital està lliure de deutes”.

INVESTIGACIÓ ALS EUA

Sigui com sigui, la veritat és que aquests moviments són bona prova de la poca confiança que hi ha al mercat després del col·lapse d'FTX, especialment després de conèixer que Binance està sent investigat pel Departament de Justícia (DOJ, per les sigles en anglès) dels Estats Units. Segons va publicar Reuters, bona part dels fiscals involucrats en una investigació sobre possible rentat de diners a Binance estan a favor de presentar càrrecs penals contra Zhao i altres alts càrrecs de la plataforma, mentre que altres demanen més temps per revisar-ne les proves, encara que es podrien inclinar per aquesta postura agressiva. La investigació, assenyala l'agència de notícies, està en marxa des del 2018.

En la comunicació amb treballadors anteriorment esmentada, Zhao hauria assenyalat que la fallida d'FTX ha comportat “un munt d'escrutini addicional i preguntes difícils” sobre la companyia. Així mateix, Binance ha refutat públicament les informacions sobre aquesta investigació.

L'informe de Reuters destaca també que Binance ha contractat el bufet d'advocats Gibson Dunn per portar aquest cas, els quals han mantingut reunions els últims mesos amb funcionaris del Departament de Justícia, segons les fonts de l'agència, en què es devia parlar sobre la possibilitat d'arribar a acords extrajudicials en què la companyia es declararia culpable de tots els càrrecs.

Així mateix, l''exchange' va contractar l'any passat nombrosos experts en compliment regulatori, entre els quals hi havia funcionaris de la Divisió de Recerca Criminal del Servei d'Impostos Interns, l'agència governamental del Departament del Tresor que estava investigant Binance.

Segons Reuters, Zhao hauria imposat estrictes normes de confidencialitat als treballadors, demanant-los que utilitzessin el correu electrònic el mínim possible o que es comuniquessin mitjançant serveis de missatgeria xifrats i utilitzessin funcions d'autoesborrat, mentre que l'empresa no ha respost a diverses sol·licituds de documentació per part del DOJ. Cal recordar que Binance no està registrada als Estats Units.

contador