regulación prohibición criptomonedas
Alberto Sánchez

Jornada negra per a les principals criptomonedes del món. Tant bitcoin com ethereum retrocedeixen al voltant d'un 7% aquest divendres, cotitzant per sota dels 22.000 i 1.750 dòlars, respectivament. En el cas de la criptomoneda més gran del món, suposa el nivell més baix de les últimes tres setmanes.

"Les esperances que el preu de les principals criptomonedes es pogués mantenir s'han esvaït, ja que la carnisseria de les criptomonedes d'avui arrodoneix una setmana ja perjudicial", apunta Susannah Streeter, analista sènior d'inversions i mercats de Hargreaves Lansdown. Aquesta experta indica que "no es tracta d'una caiguda sobtada, ja que els actius no es van recuperar immediatament, sinó que es van enfonsar encara més a les hores següents".

Streeter creu que "la debilitat s'ha filtrat a l'esfera de les criptomonedes", ja que els "especuladors s'han retirat dels actius d'alt risc davant l'expectativa que els tipus d'interès més alts es mantinguin durant molt més temps". Això és perquè les últimes actes de la Reserva Federal contemplen mantenir la pujada de tipus d'interès i portar la política monetària a terreny restrictiu fins que es garanteixi que l'alta inflació torna a l'objectiu del 2%.

Així mateix, les declaracions en les últimes hores d'importants banquers com Esther L. George, Neel Kashkari o James Bullard semblen haver arruïnat les expectatives del mercat d'una pujada de 50 punts bàsics al conclave del setembre. Kashkari va assegurar que calia apujar els tipus d'interès fins i tot encara que es provoqués una recessió, mentre que Bullard ha assegurat que “la idea que la inflació ha arribat al pic és una esperança, però no és estadísticament real en aquest punt”.

Walid Koudmani, analista en cap de mercats a XTB, creu que la postura del banc central causarà una “notable” volatilitat a l'espai de les criptomonedes. "Una cosa és segura, els criptoinversors estan cada cop més preocupats per la sostenibilitat d'un ral·li d'alleujament i aquesta reculada més recent podria sacsejar la seva confiança una vegada més malgrat alguns senyals encoratjadors anteriors", assenyala aquest expert.

"Aquest últim gir fosc a la roda de la fortuna demostra que especular amb les criptodivises és un risc extremadament alt i no és adequat per a la gran majoria de les persones", afirma Streeter, que creu que "les criptodivises es regeixen totalment per l'especulació que en el futur tindran un paper significatiu en el sistema financer”, cosa que fa que “sigui impossible atribuir una valoració sòlida al seu preu actual o futur, o fer-ne un judici”.

"El seu ús com a mitjà d'intercanvi és molt limitat i, fins que no s'accepti de forma generalitzada, el preu continuarà impulsat per la mera especulació i, ara que la confiança està caient en picat, el cas d'ús sembla encara més inestable" , afirma amb rotunditat l'analista de Hargreaves Lansdown.

Així mateix, Streeter indica que, si bé és possible que hi hagi especuladors “esperant per comprar allò que poden veure com una gran caiguda temporal”, hem d'esperar “que la volatilitat continuï a mesura que la liquiditat que envolta els mercats financers s'evapori i mentrestant els tipus d'interès segueixin pujant".

contador