john j ray, ftx

El nou conseller delegat d' FTX, John J. Ray III, ha assegurat al Congrés dels Estats Units que el col·lapse del malaguanyat 'exchange' és un “frau a l'antiga usança”. “És simplement agafar diners dels clients i utilitzar-los per a les teves pròpies finalitats. No és gens sofisticat. Sofisticat, potser en la manera com amaguen alguna cosa, francament, davant dels seus propis ulls. Això és simplement malversació. Vella escola, vella escola”, ha assenyalat l'encàrrec de liquidar la companyia fundada per Sam Bankman-Fried (SBF).

Ray va comparèixer aquest dimarts passat davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants dels Estats Units, on haVIA assenyalat que l'empresa “no portava cap mena de registre” i ha acusat Sam Bankman-Fried de mentir quan va assegurar a Twitter que la companyia “tenia prou per cobrir les posicions dels clients”. Cal assenyalar que SBF va esborrar aquest tuit poc abans de dimitir com a CEO d'FTX.

“És inusual en el sentit que no hi ha cap mena de manteniment de registres. Els treballadors comunicaven factures i despeses a Slack”, ha relatat Ray, que ha indicat que han pogut assegurar 1.000 milions de dòlars en actius després de la fallida, encara que podria requerir “setmanes, fins i tot mesos, assegurar tots els actius”. Cal recordar que Ray té una àmplia experiència en fallides i liquidacions i va ser l'encarregat de supervisar la del gegant energètic Enron, un col·lapse que va commocionar el mercat i que el mateix Ray va assegurar l'últim mes que no és pitjor que el d'FTX.

Així mateix, el nou CEO d'FTX ha denunciat que els problemes de l'empresa van començar "mesos, si no anys" abans que es declarés la fallida, ja que la borsa de 'criptos' havia estat barrejant els seus actius amb Alameda Research, fons de cobertura i braç inversor de Sam Bankman-Fried. "Hi havia una distinció pública entre FTX i FTX US (filial nord-americana), però en realitat les dades dels usuaris estaven amalgamats entre les dues", ha afegit Ray, que ha subratllat que "els propietaris de la companyia realment podien manejar a plaer" tots els actius de les diferents empreses.

D'altra banda, Ray ha assenyalat que Bankman-Fried va permetre a unes 1.500 persones a Bahames retirar uns 100 milions de dòlars 24 hores abans que l'empresa sol·licités la protecció per fallida als Estats Units. "Sabem que el procediment de liquidació a les Bahames es va presentar efectivament hores abans del procediment del capítol 11. Durant aquest període de temps, els comptes es van descongelar només a les Bahames i se'n van alliberar més de 100 milions de dòlars", ha explicat.

Cal recordar que estava previst que Bankman-Fried comparegués a la mateixa audiència davant la Cambra de Representants abans que ahir fos detingut a les Bahames a petició dels Estats Units. Així mateix, la SEC, el Departament de Justícia i la CFTC han presentat càrrecs contra el fundador d'FTX, entre els quals hi ha acusacions de frau electrònic, violació de les normes de finançament de campanyes polítiques i conspiració per defraudar els Estats Units.

contador