le president de la reserve federale americaine jerome powell tient une conference de presse apres l annonce par la fed d une hausse d un quart de point des taux d interet a washington

Caigudes destacades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 2,5% a les últimes 24 hores i se situa als 27.600 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) perd fins a un 3,8% i cau fins als 1.730 dòlars.

Les caigudes dels actius digitals reflecteixen, segons els experts, la inestabilitat del moment després que les 'criptos' s'hagin situat a màxims no vistos des de mitjans del 2022. Sense que les coses hagin canviat massa a les últimes jornades, els mercats de renda variable i les criptomonedes s'han intercanviat els papers: si a finals de la setmana passada els primers cedien posicions i els segons agafaven impuls, en aquest començament de setmana ara són les 'criptos' les que cotitzen en vermell i les principals referències borsàries mundials les que agafen aire a la borsa.

Al focus del mercat, en plena crisi bancària, hi ha la decisió que prendrà demà la Reserva Federal (Fed). I la veritat és que no és gens clar el camí que prendrà el banc central. L'eina FedWatch de CME atorga un 81,2% de probabilitat que la Fed elevi els tipus en 25 punts bàsics, fins al rang dels 475-500 punts bàsics, mentre que nombrosos experts advoquen per una pausa o fins i tot una retallada.

“La @federalreserve hauria de fer una pausa dimecres. El sistema ha patit diverses sacsejades importants. Tres tancaments de bancs nord-americans en una setmana que han acabat amb els titulars d'accions i bons. La desaparició de Credit Suisse i la reducció a zero dels tenidors de bons subordinats. En particular, l'assumpció de pèrdues per part dels tenidors de bons és un fenomen nou, ja que estaven protegits a la GFC”, ha assegurat Bill Ackman, fundador i conseller delegat del fons de cobertura Pershing Square Capital Management, al seu compte de Twitter.

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, destaca que els inversors hauran d'estar pendents del que faci la Fed amb l'enduriment quantitatiu (QT), ja que no creu que la Reserva Federal “fagi marxa enrere en la seva estratègia de reducció del balanç, o que la posi en pausa, perquè la intervenció a la crisi és un moviment tàctic i a curt termini”; en aquest sentit, cal assenyalar que el balanç ha augmentat significativament en les darreres jornades. Amb tot, apunta aquesta experta, “l'enorme” balanç de la Reserva Federal, de 8,6 bilions de dòlars, “s'ha de reduir al més aviat possible".

Aquest matí, l'activitat en els futurs dels fons de la Fed avalua en un 75% la probabilitat d'una pujada de 25 punts bàsics. Aquesta probabilitat es va situar ahir per sota del 50%”, afegeix.

“Suposant que es mantinguin les pujades recents i que no hi hagi més sorpreses, les probabilitats segueixen afavorint una pujada de tipus de 25 punts bàsics; altrament, la Reserva Federal corre el risc d'enviar el missatge que està més preocupada per l'estabilitat financera que per la lluita contra la inflació. Una retallada dels tipus enviaria un missatge encara pitjor que la Reserva Federal veu una cosa que el mercat no veu i podria espantar encara més uns mercats ja de per si mateix inquiets”, explica Michael Hewson, analista sènior de mercats de CMC Markets UK.

D'altra banda, el cofundador de Delphi Digital, Tom Shaughnessy, ha assegurat en una entrevista concedida a CoinDesk TV que el mercat emet “senyals contradictoris”. “Les dades suggereixen que quan la Fed deixa de pujar o pivota, és històricament quan els mercats es venen. Crec que el ral·li es deu menys a la pausa de la Fed i més a les pressions de liquiditat o excedents allà”, ha indicat.

Les dades de CryptoQuant podrien donar suport a la tesi de Shaughnessy. El seu indicador Adjusted Output Profit Ratio, que rastreja la rendibilitat dels entusiastes de les criptes (HODLers), mostra que més inversors estan venent amb beneficis. Al mig d'un mercat alcista, assenyalen, això pot indicar un sostre de mercat. Alhora, els seus guanys i pèrdues netes no realitzades mostren que els inversors estan en una fase d'ansietat, on tenen guanys no realitzats moderats.

A la resta del mercat, caigudes destacades a les principals altcoins. Criptovalors com la solana (SOL) o polygon (MATIC) perden entre un 5% i un 7%, mentre que només ripple (XRP) registra lleugeres alces aquest dimarts.

contador