Cellers Torres insta les administracions a desburocratitzar l'autoconsum d'energies netes

Europa Press | 27 jul, 2017 11:14
ep jose donoso unef i miguel atorres cellers torres
José Donoso (Unef) i Miguel A.Torres (Cellers Torres)EUROPA PRESS

Lamenta tenir una placa fotovoltaica inoperativa després d'haver invertit 465.000 euros

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El president de Cellers Torres, Miguel A. Torres, ha instat aquest dijous les administracions a desburocratitzar i a facilitar el procés d'instal·lació a les empreses que decideixen incorporar plaques fotovoltaiques d'autoconsum.

Així ho ha dit en roda de premsa, acompanyat pel director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef), José Donoso, que ha lamentat les diferents interpretacions que es fan del Reial decret 900/2015 per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques: "Necessitem una normativa clara. Les empreses depenen de la interpretació que fa la companyia distribuïdora".

I és que Cellers Torres ha invertit 465.000 euros en una instal·lació fotovoltaica de 400 kW per a autoconsum en el seu celler de Pacs del Penedès (Barcelona), que va finalitzar a l'agost del 2016 i que disposa d'un punt de connexió a la xarxa de distribució d'Endesa, si bé, la instal·lació, que cobrirà el 6% de l'energia requerida en el celler, segueix desconnectada perquè no es disposa de solucions viables.

Segons Torres, les solucions plantejades suposaven pèrdues importants d'energia generada pels processos de conversió de baixa a alta tensió per després tornar-la a transformar a baixa tensió, i implicava, a més, invertir 200.000 euros addicionals, la qual cosa fa inviable econòmicament la instal·lació.

Ha afirmat que ha tractat aquest problema amb tècnics d'Endesa, de la Generalitat i fins i tot l'hi ha plantejat al ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, si bé no s'ha trobat encara una solució.

Per això, ha comparat la normativa espanyola amb el marc legal de Xile i Califòrnia, on Cellers Torres no ha tingut "cap dificultat" per instal·lar plaques fotovoltaiques en els seus cellers.

La instal·lació fotovoltaica de 400 kW s'emmarca al programa mediambiental Torres&Earth, en el qual també s'inscriuen altres projectes a Pacs del Penedès com una caldera de biomassa per a la generació de fred i calor en funcionament des del 2012 i que ha permès reduir en un 95% el consum de gas, i una instal·lació de plaques fotovoltaiques de 670 kW de potència, que està operativa des del 2008.

Des de l'engegada d'aquest programa, Cellers Torres ha invertit més de 12 milions d'euros en actuacions relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic i ha reduït les seves emissions de diòxid de carboni per ampolla en un 15,6% fins al 2016.

"Vivim de la terra. De la terra surten els ceps i dels ceps els raïms amb les quals elaborem el vi", ha insistit Torres, que ha advertit que cada vegada serà més difícil mantenir la qualitat dels vins.

contador