Citi situa Unicaja i Liberbank al focus de les operacions corporatives a Espanya

L'entitat espera que la consolidació del sector bancari espanyol continuï

Per

Bolsamania | 19 des, 2017

Unicaja i Liberbank. Són els dos bancs espanyols més atractius per protagonitzar una operació corporativa a Espanya durant el 2018, segons afirmen els analistes de l'entitat nord-americana Citi en un informe sobre els futurs moviments de consolidació que preveuen a la banca europea.

Entre els bancs que "més valor" poden generar als possibles compradors interessats, Citi esmenta Liberbank i Unicaja a Espanya, però també els italians Banc BPM, UBI Banca i BPER Banca, els irlandesos Bank of Ireland i Permanent TSB, l' alemany Commerzbank, el polonès Getin Noble Bank, els anglesos Virgin Money i OneSavings Bank i l'austríac Raiffeisen Bank.

"La millora dels fonamentals, la fortalesa macro i les exigències reguladores impliquen que és el moment de la consolidació per als bancs europeus, en la nostra opinió", afirmen des de Citi. "Esperem consolidació domèstica primer, seguida a mitjà termini d'operacions transfrontereres", afegeixen.

La seva conclusió és que "els bancs amb excés de capital són els compradors més probables, mentre els bancs més petits amb una feble rendibilitat o posició de capital són els objectius més probables".

I en aquest escenari, Unicaja i Liberbank acaparen totes les mirades a Espanya. Una valoració que recentment també han realitzat altres experts, que situen Unicaja com el banc més atractiu perquè BBVA recuperi mida pel que fa a Santander i CaixaBank.

LA RECERCA DE RENDIBILITAT, CLAU

Citi considera Espanya un mercat encara "fragmentat", tot i el frenètic ritme de consolidació bancària que ha registrat el sector bancari des que va començar la crisi. No obstant això, aquests analistes consideren que més operacions corporatives permetran als bancs "augmentar el seu poder de preus" en atorgar els crèdits.

A l'actualitat, a més dels cinc grans (Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Bankia) operen a Espanya amb una grandària mitjana dels esmentats Unicaja i Liberbank, però també Ibercaja (molt potent a Aragó), Abanca (Galícia) i Kutxabank (País Basc).

Segons Citi, aquests bancs mitjans necessiten arribar a "una escala mínima" que els permeti "absorbir els costos reguladors" i al mateix temps fer front a la disrupció digital. En la seva opinió, "l'escala serà cada vegada més important al sector bancari".

I afegeixen que "la consolidació és una manera d'augmentar la rendibilitat a través de sinergies de costos" i que esperen "més consolidació a Espanya per les contínues pressions sobre la rendibilitat (baixos tipus d'interès per més temps, competència i necessitat d'inversions en tecnologia)".

Aquesta mateixa setmana, Bankia ha anunciat un ajust de la seva plantilla de 2.510 empleats per completar la integració de BMN. L'ajust es produirà tant a la xarxa de sucursals com als serveis centrals i suposa més del 10% del grup combinat per la fusió de dos bancs. En aquest sentit, Citi també espera que el procés de tancament d'oficines bancàries a Espanya continuï durant el 2018.

Últimas noticias