• Els experts de Barclays creuen que l'acord de novembre s'estendrà en la reunió de maig, encara que no en la seva actual forma
opep

El petroli està sent protagonista indiscutible en les últimes jornades perquè continuen les tensions entre els frackers nord-americans i els grans productors OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i 'no-OPEP', que estan tenint un impacte directe sobre el preu del cru. En l'arrencada de la setmana, el barril Brent cotitza a 51,30 dòlars, amb caigudes del 0,14%, mentre que el West Texas ho fa per sota dels 49 dòlars (48,32. -0,35%).

"L'estabilitat tindrà preferència sobre la preservació de la quota de mercat, la qual cosa significa que l'històric acord de novembre de 2016 és probable que continuï"

La proper reunió de l'OPEP serà el 25 de maig i la gran pregunta ara és si els països que integren el càrtel votaran a favor - o no- d'estendre sis mesos més el seu acord de finals de novembre de 2016 (que suposa reduir la producció a un ritme d'1,2 milions de barrils al dia, als quals se sumen altres 600.000 barrils diaris per part dels països 'no-OPEP'). Els grans productors es debaten entre mantenir l'estabilitat de preus i la possibilitat de perdre quota de mercat, si opten per prorrogar l'acord, enfront d'uns productors nord-americans que continuen augmentant la seva producció.

"L'estabilitat tindrà preferència sobre la preservació de la quota de mercat, la qual cosa significa que l'històric acord de novembre de 2016 és probable que continuï, encara que probablement no en la seva actual forma", assenyalen els experts de Barclays en un informe especial sobre el cru elaborat arran d'un viatge del seu equip d'anàlisi a Unió dels Emirats Àrabs i Aràbia Saudita. "L'últim que necessiten els països de la regió és una volta a un període perllongat de major volatilitat", afegeixen aquests analistes.

VISIÓ ALCISTA A MITJÀ TERMINI I PLANS PER AL LLARG

El viatge a Unió dels Emirats Àrabs i Aràbia Saudita ha reafirmat la visió alcista a mitjà termini (fins a 2020) que els experts de Barclays tenen sobre el cru. "Seguim sent constructius sobre els preus en el segon trimestre i en el mitjà termini", apunten, malgrat les últimes caigudes i de dubtes que els han sorgit durant el viatge.

A més llarg termini, els països productors estan intensificant el seu enfocament en l'eficiència energètica i el desenvolupament del gas natural, augmentant la capacitat de generació i diversificant les fonts de combustible per a la generació d'energia. Aquesta estratègia, expliquen des de Barclays, allibera petroli per a l'exportació i crea ocupacions. "La unió dels Emirats Àrabs i Aràbia Saudita estan prenent exemple de l'experiència en petroli i en gas d'esquist dels Estats Units i participant en diversos 'experiments científics' amb noves tecnologies", apunten aquests analistes. "És probable que la contracció més pronunciada de la demanda de petroli provingui d'Orient Mitjà en el període 2020-2030. Un ambient de preus baixos i volàtils del petroli està estimulant als països a accelerar els plans de diversificació enfront del petroli", afegeixen.

"El retard en la finalització d'aquests projectes d'energia i gas augmentarà la demanda de petroli fins a 2020, però les projeccions a més llarg termini probablement estan subestimant el potencial de la regió i el compromís dels seus governs. Aràbia Saudita podria tenir una font viable d'ingressos de fonts no petrolieres exportant gas natural i electricitat als seus veïns", conclouen des de Barclays.

Noticias relacionadas

contador