• En Técnicas Reunidas els fons de cobertura marquen un nou rècord al 14,7%
dia supermercado bolsa

Els fons de cobertura s'han bolcat durant les dues últimes setmanes en els seus valors favorits. Però per esperar caigudes, ja que han endurit l'atac baixista en DIA i en Técnicas Reunidas, els dos valors més pressionats pels 'curts'.

Dia

  • 0,01€
  • 1,61%
  • 8,94€
  • 1,19%

En concret, els baixistes han pujat les seves posicions curtes des del 17,82% fins al 19,54% del capital a la cadena de supermercats entre el 13 d'octubre i el 27 d'octubre, segons les dades publicades avui per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, un cinquè de l'accionariat de l'empresa que dirigeixen Ana María Llopis i Ricardo Currás està apostat contra l'evolució de les seves accions.

Els fons de cobertura van posar ja a principis d'aquest mes fi a la retirada que van iniciar al juliol des del rècord del 24,86%, el màxim històric en qualsevol empresa des que la CNMV va començar a publicar aquests registres el 2011. Fins ara no havien obtingut premi, però el valor es desploma un 37% des dels 6,4 euros aconseguits durant la sessió del 28 de juliol, quan es va conèixer l'entrada al capital del rus Mikhail Fridman amb un 10% a través del seu vehicle inversor Letterone -3% en accions i la resta en derivats-.

El regulador publica les sumes de les posicions curtes superiors al 0,2% del capital. Aquesta pràctica consisteix a vendre accions que es prenen prestades i recomprar quan s'han de retornar al legítim propietari, de manera que hi ha guanys si mentre el valor cau en borsa (veure vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes). Així mateix, la institució presidida per Sebastià Albella publica diàriament els moviments individuals dels fons que superen el 0,5% del capital.

Generalment són fons de cobertura britànics i nord-americans amb estratègies 'long-short' -alcistas i bajistas-. El capital de DIA ha estat un formiguer durant les últimes setmanes, també amb el gegant BlackRock i els pensionistes canadencs. El més agressiu, Delores Holdings, ha fet un pas enrere per primera vegada des de l'abril en baixar el seu atac des del 3,32% fins el 2,98%, de manera que el supera Marshall Wace, el nom propi més habitual de la borsa espanyola que incrementa la seva aposta des del 3,02% fins al 3,12%. Vuit en superen el 0,5%: Canada Pension Pla Investment Board, BlackRock, Egerton Capital, Capital Fund, WorldQuant, Citadel, Paloma Partners i darsana.

Técnicas Reunidas és el segon valor més aguaitat, amb un 14,7%, per sobre del 13,99% anterior. Supera a més el 14,53% de l'1 de setembre, amb el qual és una xifra rècord contra la companyia d'enginyeria del sector petrolier. Aquest any pateix en borsa, en deixar-se un 30%, malgrat pujar avui més d'un 3%. Entre els més agressius es troba AQR Capital Management, un altre dels baixistes més comuns al parquet. També AKO Capital, Banco BPI, Adelphi, GMT, Key Group, Systematica, PSquared AM, Naya Capital i AHL Partners.

Un altre valor molt pressionat pels 'curts' és Cellnex, en què l'agregat de posicions curtes puja des del 8,02% fins al 8,32%. Marshall Wace ha aflorat una aposta del 0,5%, mentre que també apareixen entre els baixistes més agressius AQR, BlackRock, Capital Fund, WorldQuant i AHL Partners.

La quarta empresa amb més presència de baixistes és OHL, que es dispara en borsa un 59% a l'octubre. Això ha provocat una retirada dels 'curts', que baixen del 6,83% fins al 4,7% en dues setmanes, després que la constructora vengués la seva divisió d'infraestructures i s’emportés un aplaudiment per part de les agències de ràting. Entre els fons de cobertura encara segueixen Marshall Wace, BlackRock i Oxford AM.

Noticias relacionadas

contador