• El barril de cru de WTI supera els 51 dòlars per primera vegada en 4 mesos
  • L'OPEP i altres països no membres van decidir no prorrogar-ne el límit de producció

El petroli puja aquest dilluns amb força i s'acosta al seu preu màxim de 2017. Així, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza amb pujades del 2,6% fins a situar-se per sobre dels 58 dòlars. No obstant, ha arribat a tocar els 58,5 dòlars, cosa que ha fet que marqui un nou màxim anual per sobre dels 58,37 dòlars que va tocar el 3 de gener. Per la seva banda, el West Texas, de referència als EUA, cotitza amb pujades del 2% fins als 51,68 dòlars. Per primera vegada en quatre mesos supera la barrera dels 51 dòlars, tot i que encara està lluny dels seus màxims anuals de 55,24 dòlars.

Divendres passat, l'Organització de Països Exportadors de Petroli es va reunir amb no membres de l'OPEP per decidir si ampliaven el límit de producció de cru. Finalment, van decidir no estendre aquest acord. La retallada de la producció és a prop d'aconseguir al final de l'excés d'oferta de cru que ha pesat sobre els seus preus durant tres anys, van assenyalar els ministres encarregats de revisar el compliment del pacte.

No obstant això, alguns analistes creuen que és només qüestió de temps abans que el cartell n’accepti una extensió. "El mercat anticipa que l'OPEP i els no-OPEP continuaran amb les seves retallades de producció fins a 2018", apunta Andy Lipow, president de Lipow Oil Associates, a la CNBC.

D'altra banda, els analistes també han advertit que els exportadors els pressupostos dels quals depenen dels ingressos petroliers estaran temptats a bombar per sobre dels nivells acordats, ja que el cru Brent s'aproxima als 60 dòlars el barril. "Fins i tot a aquests nivells de preus, encara estan perdent diners, així que volen més diners i crec que l'incentiu per romandre junts comença a disminuir-se", apunta Blanch a CNBC "Squawk Box" a Àsia.

El mercat està cada vegada més centrat en les perspectives de demanda, després que l'Agència Internacional d'Energia i l'OPEP van elevar les seves previsions per al consum mundial de petroli, van dir analistes a CNBC.

L'OPEP, junts amb Rússia i altres productors, van decidir al novembre de 2016 reduir la producció de l’'or negre' al món en 1,8 milions de barrils al dia, mesura que es va posar en marxa el gener d'aquest any i va ser perllongada al maig fins a març de 2018.

L'Administració d'Informació d'Energia (EIA, per les sigles en anglès) va informar dimecres que la producció de cru nord-americà va arribar als 9.510.000 de barrils diaris a la setmana acabada el 15 de setembre, davant els 8.780.000 de bpd de fa una setmana.

Noticias relacionadas

contador