• L'huracà Harvey, que va devastar Houston, va fer que el petroli es desplomés i que la gasolina pugés

El preu del petroli torna a cotitzar amb caigudes a mitja sessió del mercat europeu. El cru ha començat amb pujades del 0,5%, després que dilluns arribés a caure més d'un 2%, i ara torna al vermell amb caigudes moderades. Així, el barril de West Texas, de referència als EUA, es deixa un 0,06% fins als 46,54 dòlars, mentre que el barril de Brent, de referència a Europa, cau de manera més pronunciada, un 0,73% fins als 51,51 dòlars.

El cru negocia en un rang estret però volàtil, mentre el mercat bregava amb el tancament del 13% de la capacitat de refinació als Estats Units, el major consumidor de petroli del món, després del pas de l'huracà Harvey, que ha deixat almenys 5 morts i nombrosos danys.

A Líbia, la refineria de petroli Zawiya de 120.000 barrils per dia estava treballant a la meitat de la seva capacitat a causa de la parada al jaciment de Sharara, segons una font del sector, citada per Reuters. D'altra banda, a Colòmbia, un atac amb bombes del grup rebel ELN va suspendre les operacions de bombament al segon oleoducte del país, les Coveñas Cano-Llimona, han informat fonts de l'Exèrcit i la petroliera estatal Ecopetrol.

Així mateix, els analistes de Link Securities assenyalen que el cru s'està recuperant davant les notícies/rumors que els dos majors productors del món, Aràbia Saudita i Rússia, donarien suport a la extensió per tres mesos de l'acord de reducció de producció assolit entre l'OPEP i alguns dels principals productors "no OPEP". "Bones notícies per a un sector que no acaba de reaccionar a l'alça", apunten.

Una altra dels punts que cal tenir en compte aquest dimarts és el llançament del míssil per part de Corea del Nord cap al Japó. Tal com indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, cada vegada que hi ha un conflicte bèl·lic el preu del petroli puja com "un actiu refugi".

Aquesta situació és contrària al qual va succeir durant la primera jornada de la setmana, quan el preu del barril West Texas, de referència als Estats Units, va retrocedir un 2,52%, fins als 46,42 dòlars, mentre que el de Brent, de referència a Europa, va baixar un 1,14%, fins als 51,81 dòlars. L'huracà Harvey i les seves conseqüències a l'Estat de Texas en van ser la principal raó, ja que nombroses refineries han hagut de tancar pel temporal, de manera que la producció de cru s'ha vist afectada.

Així, s'espera que la producció de petroli, com a conseqüència del Harvey, es redueixi al golf de Mèxic, per la qual cosa es preveu que la demanda de petroli per part de les refineries de Texas baixi fins i tot en una major proporció perquè la seva activitat quedarà en part suspesa (es calcula que un 25% de la capacitat refineria de l'àrea està paralitzada, la qual cosa suposa el 15% del conjunt dels EUA).

Els analistes de Barclays apunten que aquest huracà està afectant més perquè els mercats mundials de petroli estan molt més dependents de la costa del Golf dels Estats Units que fa una dècada.

D'altra banda, el preu de la gasolina es va disparar gairebé un 3% i va arribar als màxims de 2015 als 1,7799 dòlars per galó, tot i que aquest dimarts cau una mica fins als 1,7325 dòlars.

Noticias relacionadas

contador