• El preu del cru cau aquest dijous un 0,5% de mitjana i se situa lluny dels 50 dòlars
cbpetroleo8163g

El compliment del compromís adquirit per la major part dels membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) de reduir la seva producció en 1,2 milions de barrils diaris ha caigut al juny a mínims des de l'entrada en vigor del pacte assolit el passat 30 de novembre. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) xifra en un 78% la seva implementació, enfront del 95% del mes anterior.

De fet, l'agència adherida a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estima que el compliment per part dels països de l'OPEP durant el mes de juny va ser fins i tot inferior al 82% observat per part dels productors aliens al càrtel que van decidir voluntàriament sumar-se a l'acord.

En aquest sentit, l'entitat assenyala que Líbia i Nigèria, membres de l'OPEP que no van subscriure l'acord d'ajust de la producció, han elevat la seva oferta de cru en 700.000 barrils diaris, cobrint així pràcticament dos terços de la retallada d'1,2 milions de barrils diaris compromès pels seus socis de l'OPEP, entre els quals, llevat Aràbia Saudita, abunden els incompliments.

D'aquesta manera, l'AIE s'aprecia una "confiança minvant" al mercat petrolier respecte a la recuperació dels preus del cru, ja que des del passat mes de juny els preus del barril de petroli s'han situat "cada dia" per sota del llindar de 50 dòlars "i pocs inversors esperen una recuperació per ara".

D'altra banda, l'agència destaca que el debilitament dels preus del petroli "pot portar a reavaluar les perspectives dels productors de cru 'shale' als EUA", on les dades suggereixen que els beneficis del sector no estan vivint la mateixa eufòria que la producció.

"Recents informacions als mitjans citen directius d'empreses líders del sector assenyalant que són necessaris els preus al voltant de 50 dòlars per barril per mantenir el creixement de la producció", afegeix l'AIE. De fet, l'agència ha alertat que des del juny, el preu del petroli no ha tancat per sobre dels 50 dòlars cap dia.

Aquest dijous, el preu segueix sent per sota d'aquest nivell tant en el Brent, que es deixa un 0,8% fins als 47,36 dòlars, com en el West Texas, que cau un 0,7% fins als 45,17 dòlars. Les caigudes del cru han augmentat després de la publicació d'aquesta dada, ja que a primera hora de la jornada es deixava al voltant d'un 0,2%.

Noticias relacionadas

contador