• OZ Capital es va fer d'or amb el crac d'Abengoa entre 2015 i 2017
cbbajista92k291

Och-Ziff (OZ) Management és una de les grans gestores de fons de cobertura de Wall Street. Cotitza en borsa i està operant des dels anys 90 com a gestora de capitals. També és un dels hedge funds habituals a la borsa espanyola... I dels més agressius. Entre 2015 i 2017 va cavalcar amb la seva posició baixista en Abengoa, que va registrar durant aquest període un crash històric de fins al 99% en borsa.

  • 1,40€
  • -1,41%
  • 3,88€
  • -0,99%

Amb aquesta carta de presentació, OZ acaba d'emergir al capital de Telefónica amb una posició del 0,5% del capital que està valorada en uns 220 milions d'euros. El 'curt', a nom d’Och-Ziff Europeu, el converteix en el tercer major inversor baixista que té l'operadora que presideix José María Álvarez-Pallete. Els francesos BNP Paribas i Boussard & Gavaudan acumulen un 1% i 1,6% de Telefónica en 'posició curta'.

En conjunt, aquests tres grans inversors arriben al 3,1% del capital de Telefónica en curt. Són més de 1.400 milions d'euros enfront dels 45.500 milions que val en borsa l'empresa espanyola. La incertesa sobre l'evolució del deute financer de la companyia -que supera els 47.000 milions d'euros- ha col·locat la propietària de Movistar al punt de mira dels grans taurons del mercat.

També, i en paral·lel, OZ s'ha fet amb un 1% del capital del Banc Sabadell a través d'un swap (permuta financera) liquidable en efectiu, segons consta als registres de la CNMV. La posició, registrada a nom de l’OZ Master Fund, està valorada en uns 100 milions d'euros als preu actuals en borsa de l'entitat que presideix Josep Oliu. En aquest cas, la inversió és 'alcista' en els termes que marca el supervisor espanyol malgrat que s'ha realitzat a través d'un instrument derivat.

MALS TEMPS PER A OZ

Malgrat el seu èxit en Abengoa i en la borsa espanyola al passat, la gestora Och-Ziff Capital (OZ) no travessa pel seu millor moment amb els clients. A l'arrencada de 2017 va registrar reemborsaments en els seus fons per valor de 5.000 milions de dòlars davant uns actius sota gestió que se situaven al voltant dels 30.000 milions a l'arrencada de l'any.

OZ, que gestiona capitals per family-offices, plans de pensions, bancs i alts patrimonis, va patir el 2016 un sever problema de reputació a Wall Street per les seves activitats a l'Àfrica. La SEC va multar-la amb 400 milions de dòlars pel indegut registre de diverses operacions financeres a la República del Congo i suborns a alts funcionaris. A partir d'aquell episodi es va produir la sortida de diversos executius clau a l'àrea comercial i de trading del fons.

Noticias relacionadas

contador