• Técnicas Reunidas ha subido más de un 6% gracias a la recomendación de compra de Citi
  • El 12 de julio se decidirá si la Comisión Europea multa a España por el incumplimiento del déficit, aunque este jueves se ha abierto el proceso
  • La OCDE ha avisado de que España puede caer en otra recesión
bolsa madrid ibex

L'Ibex 35 ha tancat en positiu aquest dijous malgrat la incertesa econòmica i política del país. El selectiu espanyol ha rebotat un 1,03% i ha recuperat els 8.000 punts (en concret s'ha situat en 8.008,2) després de tres jornades amb caigudes. Técnicas Reunidas ha estat el valor que més ha pujat, un 6,23% gràcies a la recomanació de compra de Citi. Des de Brussel·les ja s'ha activat el procés per multar Espanya pel dèficit excessiu.

Gas Natural (+3,07%), IAG (+2,28%) i Telefónica (+2,23%) són els altres tres valors que han liderat les pujades de l'índex de referència a la borsa espanyola. A l'altra cara de la moneda, es troba de nou una entitat financera liderant les caigudes: Banco Popular ha cedit un 1,05%. Gamesa i Bankia també han caigut un 1,01% i 0,49%, respectivament.


L'Ibex ha deixat enrere una ratxa a la baixa en la qual ha acumulat una caiguda superior al 4%. El selectiu partirà des dels 8.008 punts en l'última sessió de la setmana, en la qual de moment predomina el color vermell.


Les borses europees han tancat amb pujades. Destaca la pujada del PSI portuguès: un 1,21%; li segueix la del FTSE 100 de Londres amb un 1,09%, ajudat per la revaloració de la lliura. El CAC francès ha tancat amb una pujada del 0,80% i el Dax alemany un 0,49%. A més, aquesta jornada també ha aconseguit tancar en signe positiu en MIB italià, encara que la pujada ha estat d'un lleu 0,08%, hagut de principalment al seu sector bancari. De fet, Monte dei Paschi ha caigut un -5,79%.


UNA ALTRA RECESSIÓ A ESPANYA?


Malgrat les pujades als mercats europeus, Espanya ha rebut un advertiment de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). L'organisme ha apuntat que Espanya pot enfrontar-se a una nova recessió abans d'una recuperació total de l'ocupació. No obstant això, espera que sigui el país que més ocupació generi, juntament amb Turquia, entre el 2016 i el 2017.


L'OCDE, però, reafirma les seves previsions de creixement del 2,8% i el 2,3% durant aquest any i el proper. L'organització espera que Espanya trigui a tornar a tenir una taxa d'atur del 8,6% com l’any 2007.


D'altra banda, Brussel·les ha activat el procés per multar Espanya i Portugal pel dèficit excessiu. El Col·legi de Comissaris ha adoptat aquest dijous el dictamen negatiu sobre les mesures preses pel Govern espanyol per complir amb els objectius de dèficit pactats amb la Unió Europea, la qual cosa activa el procés per multar a Espanya amb fins a 2.000 milions d'euros i la congelació de part dels fons comunitaris que li corresponen. En concret, ha certificat que Espanya "no ha pres mesures efectives" per frenar el dèficit.


L'opinió de Brussel·les sobre aquest tema ja està sent examinada pels Vint-i-vuit a nivell d'ambaixadors, per la qual cosa ha arribat a temps per ser inclosa en l'agenda del proper consell de ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin), el dimarts 12 de juliol. Per tant, si l'Ecofin validés aquest dia el dictamen negatiu, s'activaria un termini de 20 dies perquè Brussel·les proposi una multa, que inclou un termini de 10 dies perquè el Govern present les seves al·legacions en contra.


A més, aquest dijous s'han fet públiques les actes de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), un dia després que les de la Reserva Federal dels EUA (Fed). Tots dos organismes monetaris han coincidit en els efectes que provoca la incertesa del Brexit. De fet, l'organització presidida per Mario Draghi i la presidida per Janet Yellen ja advertien de les conseqüències de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) abans que es produís el referèndum del 23 de juny.


CITI RECOMANA COMPRAR ACCIONS DE TÉCNICAS REUNIDAS


En l’àmbit empresarial, els inversors han posat les mirades en Técnicas Reunidas que ha estat el valor que més ha pujat (6,23%) fins a nivells de 27,1 euros. Aquest rebot es produeix per la recomanació de compra dels analistes de Citi, que han situat el preu objectiu en 35 euros, enfront dels 25 euros amb els quals va tancar aquest dimecres. És a dir, dóna un potencial de pujades del 37% respecte a aquest nivell.


Amb aquestes condicions, i davant l'execució de nous projectes, "les accions de Técnicas Reunidas estan molt devaluades", assegura un informe de Citi. Aquests experts esperen una forta millora dels resultats empresarials, després que el benefici caigués un 55% el passat any fins als 59,5 milions d'euros.


Fora de les nostres fronteres, Danone ha estat el protagonista empresarial. La multinacional francesa Danone, el fabricant de iogurts més gran del món, adquirirà el grup nord-americà i productor d'aliments orgànics WhiteWave Foods per 12.500 milions de dòlars, incloent el deute. La companyia ha ofert 56,25 dòlars per participació, en un acord que duplicarà el seu negoci als EUA i revifarà les seves perspectives de creixement. Danone ha tancat, a la borsa francesa, amb una pujada de l'1,88% fins als 64,5 euros.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que en aquesta sessió de rebot l'Ibex 35 "no sap què direcció prendrà". Aquest matí el selectiu despertava amb un buit alcista del 0,90% acariciant els 8.000 punts però malgrat mantenir les pujades durant gairebé tota la sessió, la veritat és que la vela que es deixa no té implicacions de cap tipus.


"No ens diu que el rebot hagi de tenir continuïtat però tampoc no es pot descartar que es reprenguin les pèrdues", apunta l'analista. Ara bé, sembla que a poc a poc les referències de control es comencen a aclarir. Per baix, la zona de suport es troba en el buit alcista de dijous de la setmana passada (7.845) mentre que de la banda de les resistències es té el buit a la baixa d'aquest dimecres en els 8.068 punts.


"Per tant, la pista serà la direcció del següent moviment, que dependrà que es perfori o no el suport dels 7.845 punts (en aquest cas apostaríem per una tornada als mínims de la sessió de pànic del Brexit) o que se superi la resistència dels 8.068 punts. En aquest últim cas, les següents resistències les trobem en els 8.256 punts i per damunt els màxims d'aquesta setmana en els 8.328 punts", explica José María Rodríguez.


A més, afegeix que dins del mercat de divises se segueix assistint a un mercat nerviós, volàtil, sobretot quant als principals encreuaments contra la lliura es refereix. "Al llarg de la sessió d'aquest dijous, hem assistit a moviments erràtics i molt volàtils en els encreuaments de la lliura contra l'euro i contra el dòlar (o cable)", puntualitza. Així, en aquest moment la lliura s'aprecia contra l'euro un 0,30% mentre que contra el dòlar cotitza pla, sense canvis significatius.

contador