Inversores_Contentos

L'IBEX-35 ha aconseguit escapar-se de les caigudes en la sessió d'aquest dimecres, que ha tingut Abengoa com a protagonista indiscutible. Les accions d'aquesta companyia s’enfonsen després de l’anunci d’un preconcurs de creditors, cosa que complica encara més la situació financera de l’empresa.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 puja un 0,20%, fins a 10.247,10 punts. El selectiu espanyol és el més ressagat entre les principals places europees, que experimenten unes pujades del voltant de l'1,8% de mitjana.

La cotització d'Abengoa ha estat suspesa fins passades les 12.00 hores; després, l’acció ha tornat a cotitzar, però ho ha fet amb caigudes de prop del 70%. La companyia d'energies renovables ha comunicat aquest dimecres que sol·licitarà «al més aviat possible» el preconcurs de creditors després de perdre el suport financer que pensava oferir-li Gestamp (Gonvarri) per salvar-la de la complicada situació financera que viu.

Per la seva banda, Gestamp ha assenyalat que només replantejarà la seva posició si aconsegueix 1.500 milions dels bancs creditors. Si en un termini de 48 hores no apareix un «cavaller blanc» capaç de rescatar Abengoa, l'empresa protagonitzarà en els propers dies el que ja ha estat descrit com el concurs de creditors més important de la història d'Espanya.

Per als analistes de Renta 4, es tracta d'una notícia «molt negativa, ja que, en la nostra opinió, l'entrada de Gonvarri era la principal opció perquè Abengoa se salvés de la situació crítica en què es troba».

Aquests experts recorden que «la situació financera d'Abengoa és molt delicada, ja que té un import de deute molt elevat amb un termini de venciments exigent per als propers mesos, i liquiditat escassa». «A més, el seu model de negoci exigeix un nivell d'inversions molt alt que provoca un consum de caixa elevat de manera recurrent», apunten.

En tancar la sessió d'aquest dimecres, les accions d'Abengoa s'enfonsen un 53,85%, fins a 0,42 euros.

ECONOMIA

Els preus industrials van baixar un 0,7% el mes d'octubre passat respecte al mes anterior i es van enfonsar un 3,5% en taxa interanual, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa interanual registrada a l'octubre, amb la qual els preus industrials encadenen 16 mesos de descensos, és una dècima superior a la del novembre (-3,6%).

BNP Paribas ha publicat aquest dimecres les seves previsions per al 2016. Els analistes de l'entitat francesa creuen que l’any que ve es continuaran arrossegant les incerteses que s'han viscut aquest 2015 amb la Xina i el preu del petroli.

EMPRESES

Les males notícies que arriben d'Abengoa han arrossegat els bancs espanyols, que són els seus principals creditors, amb un deute de centenars de milions d'euros. Entre els bancs més exposats hi ha Santander, que a finals de setembre va subscriure un acord amb la companyia, juntament amb Credit Agricole i HSBC, en virtut del qual les tres entitats es van comprometre a assegurar 465 milions d'euros en accions de classe B, les que cotitzen a l'IBEX-35, que s’havien d’emetre en l'ampliació de capital. Les accions de Santander tanquen la sessió amb una caiguda del 2%.

Abengoa també ha arrossegat Caixabank (-2,25%), Banc Sabadell (-1,88%) i Banco Popular (-2,51%), entitats amb les quals acumula deutes de 570, 387 i 334 milions d'euros, respectivament.

Entre les companyies que cauen més de l'IBEX també destaquen Acerinox (-3,11%) i ArcelorMittal (-2,85%), afectades per la caiguda de les matèries primeres.

ANÀLISI TÈCNICA

«La sessió d'aquest dimecres és molt semblant a la de dimarts, perquè tanquem lluny dels mínims del dia, encara que pràcticament plans», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «D'alguna manera, es pot dir que, mentre no perdem aquests 10.000 punts, hi ha lloc per a l'esperança», comenta.

No obstant això, «fins que no superem el nivell de 10.630 punts, referència una mica llunyana en aquest moment, no tindrem cap senyal de fortalesa en l’índex», recorda aquest expert.

Una vegada més, Rodríguez destaca «l'enèsim senyal de feblesa del mercat espanyol respecte a la resta d'Europa, ja que, per exemple, tenim el Dax superant resistències i l'Euro Stoxx molt a prop, mentre que nosaltres ens limitem a mirar com pugen». Aquest expert apunta que «l'IBEX cotitza amb un saldo anual negatiu, mentre que el Dax i el CAC pugen un 14%, i l'Euro Stoxx, un 10%».

contador