putin mundial petroleo

Rússia i Aràbia Saudita inauguren avui el Mundial. Un partit amb més interessos mercantils que futbolístics. I és que els dos països són dos dels tres grans productors de petroli a escala mundial. A hores d'ara, Rússia lidera la producció de cru i, Aràbia Saudita, completa el podi en tercer lloc després dels Estats Units. Marcaran Putin i bin Salman el primer gol del Mundial?

La primera trobada del Mundial de Rússia tindrà dos assistents d'excepció: dos dels homes més poderosos del mercat petrolífer en un dels seus moments clau, a l'espera de la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) el proper 22 de juny.

La trobada inaugural del torneig comptarà amb dos dels homes més poderosos

El príncep hereu saudita Mohammed bin Salman, és l'hereu de la monarquia que, a hores d'ara, lidera de facto l'OPEP amb els seus 9,9 milions de barrils diaris de cru durant el mes de maig.

Al seu costat, Vladímir Putin, president del màxim productor mundial d’'or negre' amb 11.090.000 de barrils al dia. "El tema (del petroli) segurament sorgirà entre Putin i el príncep saudita durant la trobada inaugural del Mundial", afirma Tamas Varga, estrateg de PVM Oil Associates.

A l'àmbit futbolístic, les cases d'apostes atorguen a l'Aràbia Saudita només 10% de probabilitats de vèncer Rússia durant el partit inaugural. A més, les probabilitats que donen als russos de passar de la fase de grups són igual d'escasses. Amb tot, són dos esdeveniments més probables que el fet que l'OPEP decideixi durant la seva pròxima reunió mantenir la producció actual fixada en el seu pacte de 2016.

De fet, els últims informes indiquen que Rússia ha elevat la seva producció de cru per sobre de la xifra acordada per l'OPEP al novembre de 2016. A més, també indiquen que l'Aràbia Saudita ha fet el mateix incrementant la seva producció d’'or negre'. Les expectatives dels experts apunten que durant la propera reunió posarà punt i final a l'acord pactat el 2016, encara que de forma gradual.

Precisament, el ministre de Petroli de l'Aràbia Saudita ha afirmat que és "inevitable" que l'OPEP i els seus aliats impulsin la producció del cru gradualment, cosa que es traduirà en un alleujament dels preus per als consumidors. "Crec que arribarem a un acord que satisfaci el més important del mercat i crec que serà un acord raonable i moderat", ha afirmat Khalif al-Falih a Moscou aquest dijous.

Donald Trump va publicar aquest dimecres a Twitter que "els preus del petroli són massa alts i l'OPEP els està pujant de nou. No és bo!". Per tant, s'espera que russos i saudites cedeixin elevant la seva producció, pujant així l'oferta i provocant una baixada de preus del cru. La seva justificació passarà per l'actual crisi de Veneçuela i la pèrdua de protagonisme de l'Iran, davant les imminents sancions que afrontarà el país de l'Orient Mitjà procedents dels Estats Units.

EL PETROLI S'ESTABILITZA

Els preus del cru pugen aquest dijous. El barril de West Texas, referència als EUA, repunta un 0,50% fins als 66,97 dòlars. Per la seva banda, el barril de Brent, referència a Europa, cedeix un 0,04% fins als 76,71 dòlars.

"Durant la reunió de l'OPEP en una setmana, Aràbia Saudita planeja fer diverses propostes per reduir de forma gradual l'increment esperat entre 500.000 i 1 milió de barrils diaris", afirmen els analistes de Commerzbank. "L'Iran ja ha assenyalat que resistirà qualsevol intent d'aquest tipus i culparà els EUA per l'alça de preus. Segons fonts pròximes a l'OPEP, Veneçuela i l'Iraq tampoc estan a favor d'augmentar la producció", conclouen.

Noticias relacionadas

contador