• Els preus del petroli cotitzen amb pujades al mercat de matèries primeres malgrat les dades del butlletí mensual del càrtel

La producció de petroli de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va tornar a incrementar-se al juny, segons l'informe mensual publicat aquest dimecres. D'aquesta manera, el càrtel s'allunya de l'objectiu de contenir el bombament de cru per reduir l'excés d'oferta global, cosa que no aconsegueix per l'impuls de Líbia i Nigèria.

Així es desprèn del butlletí mensual que realitza l'organització presidida pel ministre d'Energia de Qatar, Mohammad Saleh al Sada, en què s'apunta a un augment de l’1,22% en l'oferta de cru entre els països pertanyents al càrtel, fins als 394.000 barrils més que el mes precedent.

En concret, la producció total del grup, format per 14 països, va arribar als 32,6 milions de barrils diaris al juny, malgrat el seu objectiu de reducció de la sobreoferta mundial per col·locar l'alça el seu preu i la recent ampliació de l'acord previ per nou mesos més que persegueix tal fita. L'OPEP i altres països no pertanyents al càrtel com Rússia, van acordar el 30 de novembre de 2016 el retall de la producció de l’'or negre' en 1,8 milions de barrils diaris, un acord que es va estendre el passat 25 de maig fins el primer trimestre del 2018.

El repunt de la producció líbia i nigeriana van provocar un increment de la pressió en la producció, així com la massiva producció dels Estats Units

Líbia i Nigèria, tot i que pertanyen al grup estan exempts del compliment de l'acord a causa dels conflictes interns als dos països que han obstaculitzat les seves produccions, si bé, l'OPEP està considerant limitar la seva oferta ja que considera que ja han recuperat part del perdut. "El repunt de la producció líbia i nigeriana van provocar un increment de la pressió en la producció, així com la massiva producció dels Estats Units", assenyala l'informe.

No obstant això, l'informe també mostra un avanç més gran en la producció d'altres països com Aràbia Saudita que es va marcar un augment de 190.000 barrils diaris al juny fins a un total de 10.070.000 b/d, així com un increment a l'Iraq i Angola.

D'aquesta manera, el butlletí del càrtel posa en evidència que l'OPEP encara s'enfronta amb un difícil context per equilibrar el mercat, sobretot sota els termes de l'acord de l'any passat.

PERSPECTIVES PEL 2018

Segons l'OPEP, l'any que la demanda de petroli dels països del grup "caurà lleugerament" i serà una mica superior a l'augment de la producció dels països no pertanyents al càrtel. Així mateix, pronostica que la demanda mundial de petroli es desacceleraria el 2018, fins a arribar una mitjana de 97,6 milions de barrils diaris.

D'altra banda, el càrtel projecta un creixement de la producció no OPEP als 1,14 milions de barrils diaris, impulsat especialment per augments als Estats Units, Brasil, Canadà i Rússia.

Font: OPEP

BAIXADA DE LA PRODUCCIÓ SETMANAL ALS ESTATS UNITS

Malgrat les dades de l'OPEP, el mercat de futurs del petroli puja de mitjana un 1%. En concret, el West Texas, de referència als Estats Units, escala un 1,2% i el barril de Brent, per la seva banda, un 0,8%. El motiu són els inventaris de cru dels Estats Units que van baixar en 7,6 milions de barrils la setmana passada, segons les dades de l'Administració d'Informació d'Energia (EIA), en comparació als 2,9 milions que estimaven els analistes. La producció de petroli dels Estats Units va augmentar 59.000 barrils diaris a gairebé 9,4 milions de barrils diaris. Aquest dimarts, les dades de l'American Petroleum Institute (API) van mostrar una contracció de 8,1 milions de barrils.

Noticias relacionadas

contador