• El barril Brent recupera nivells de 54 dòlars aquest dimecres

El petroli puja aquest dimecres per primera vegada en tres dies després de les notícies que s'han publicat sobre les retallades de subministrament d'Aràbia Saudita a Àsia. El principal exportador de petroli del món ha informat a alguns dels seus clients asiàtics que reduirà lleugerament la seva oferta de cru al febrer. El passat 5 de gener, el petroli també es va revaloritzar per l'anunci d'Aràbia Saudita que havia reduït la producció en, almenys, 486.000 barrils diaris.

El barril Brent registra alces a aquestes hores del 0,9%, fins als 54,12 dòlars, mentre que el cru West Texas puja en similar proporció (0,85%), fins als 51,25 dòlars el barril.

El 'problema' en aquest començament de 2017 és el mateix que existia a la fi de l'any passat: la poca confiança en què els grans productors compleixin amb els pactes

El cru segueix movent-se, en aquesta arrencada de 2017, al són que marquen les notícies i les declaracions dels diferents membres de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli). A l'inici de l'any va entrar en vigor l'acord per retallar la producció pactat a la fi de 2016. L'acord implica la retallada en 1,2 milions de barrils diaris per part dels països membres de l'OPEP, al que sumaria una reducció addicional en 600.000 barrils més per part dels grans productors 'no-OPEP'.

El 'problema' en aquest començament de 2017 és el mateix que existia a la fi de l'any passat: la poca confiança en què els grans productors compleixin amb els pactes. Se segueix observant una falta evident de cohesió en el si del càrtel que es fa més latent a mesura que es filtren notícies i declaracions dels diferents membres del mateix.

"Està per veure's si la caiguda del barril Brent fins als 53,58 dòlars que vam veure anit és el punt més baix que veurem ara com ara", assenyala en Reuters Bjarne Schieldrop, estrateg de commodities de SEB.

I EL FRACKING?

L'objectiu d'elevar el preu del petroli és complicat perquè hi ha molts països implicats i molts interessos particulars que es volen protegir. Els Estats Units és un de més, i no un qualsevol, perquè el seu petroli d'esquist -el que s'extreu mitjançant el procés conegut com fracking de l'interior de les roques- amenaça amb seguir creixent i donar al trast amb els plans de la resta de grans productors.

"Cap a la segona part d'aquest any, aquestes companyies (que extreuen el petroli d'esquist) comencen a entrar en acció", precisa Scott Darling, cap de recerca de petroli i gas del banc a Àsia-Pacífic.

Segons Darling, uns preus estables en nivells de 50 dòlars per barril en la segona meitat de 2017 ajudaran a un creixement diari de 200.000 barrils d'esquist als Estats Units, mentre que aquesta xifra podria ser de 600.000 barrils al dia si els preus del cru pugen fins a 60 dòlars el barril.

En la seva opinió, podria veure's fins i tot un creixement de la producció d'esquist que trenqui el milió de barrils al dia, va declarar en CNBC.

Noticias relacionadas

contador